Tzatziki z migdałami
Oceń przepis:
Przygotował:
Iwona Zasuwa
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 1 długi ogórek zielony
- ¾ szklanki blanszowanych migdałów
- kilka łyżek soku z cytryny (do smaku)
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek oregano, kopru, szczypiorku lub natki pietruszki (do wyboru)
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- woda
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Migdały namocz na noc, odlej wodę, zmiksuj na gładko z dodatkiem ząbka czosnku, soku z cytryny i świeżej wody do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany.
Dalej postępuj tak jak przy przyrządzaniu tradycyjnych tzatzików: zetrzyj obranego ogórka na tarce o dużych oczkach, dodaj zioła, oliwę, dopraw do smaku i wstaw do lodówki by się składniki "przegryzły".
Dalej postępuj tak jak przy przyrządzaniu tradycyjnych tzatzików: zetrzyj obranego ogórka na tarce o dużych oczkach, dodaj zioła, oliwę, dopraw do smaku i wstaw do lodówki by się składniki "przegryzły".
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W