Curry z brukwi
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1/2 batata
- 2 puszki mleczka kokosowego
- sól
- do podania: świeżo posiekana pietruszka
- Masala, czyli pasta curry:
- 5 papryczek chili z pestkami
- 4 łodygi trawy cytrynowej
- 4 cm świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 2 łyżeczki zmielonego kuminu
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W moździerzu lub blenderze zmielić wszystkie składniki masali.
Brukiew obrać, pokroić w drobną kostkę. Na dnie garnka podsmażyć 3 łyżki masali, dodać brukiew i smażyć 5 - 8 minut.
Pokroić pozostałe warzywa, dodać do brukwi i smażyć kolejne 5 - 8 minut. Po tym czasie wlać mleczka kokosowe, dodać sól i gotować przez 15 - 20 minut do czasu, aż brukiew będzie miękka.
Podawać w głębokiej miseczce z kaszą pęczak.
Brukiew obrać, pokroić w drobną kostkę. Na dnie garnka podsmażyć 3 łyżki masali, dodać brukiew i smażyć 5 - 8 minut.
Pokroić pozostałe warzywa, dodać do brukwi i smażyć kolejne 5 - 8 minut. Po tym czasie wlać mleczka kokosowe, dodać sól i gotować przez 15 - 20 minut do czasu, aż brukiew będzie miękka.
Podawać w głębokiej miseczce z kaszą pęczak.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W