Azjatycka zupa na mleku kokosowym z krewetkami i kurczakiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dania z kurczaka
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- garść krewetek
- 7. cm kawałek galangalu lub imbiru
- 4 kawałki trawy cytrynowej
- papryczka chilli
- 5 liści limonki
- 5 cebul szalotek
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oleju
- garść suszonych krewetek
- 3 szklanki mleka kokosowego
- limonka
- 2 łyżki sosu rybnego
- 5 listków kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Gangal pokrój w dużą kostkę. Trawę cytrynową rozgnieć i przekrój na pół. Papryczkę chilli i szalotkę również przekrój na pół.
Do garnka wlej olej i wrzuć pokrojone składniki. Dodaj liście limonki i czosnek. Wszystkie składniki podsmażaj ok. 5 min.
Następnie dodaj suszone krewetki. Do garnka wlej mleko kokosowe, sok z limonki i sos rybny. Do zupy dodaj kurczaka pokrojonego w paski i świeże krewetki. Następnie gotuj zupę jeszcze ok. 30 minut. Smacznego!
Do garnka wlej olej i wrzuć pokrojone składniki. Dodaj liście limonki i czosnek. Wszystkie składniki podsmażaj ok. 5 min.
Następnie dodaj suszone krewetki. Do garnka wlej mleko kokosowe, sok z limonki i sos rybny. Do zupy dodaj kurczaka pokrojonego w paski i świeże krewetki. Następnie gotuj zupę jeszcze ok. 30 minut. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kurczaka
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W