Pieczony kurczak z jogurtem z szafranem i czosnkiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 4 małe kurczaki, oczyszczone
- 2 łyżki plus 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Marynata:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 8 łyżki jogurtu greckiego
- 8 dużych ząbków czosnku, obranych
- 25 g imbiru, obranego
- 3 łyżeczki kminu rzymskiego w proszku
- 2-4 zielone chilli, bez pestek
- 1 łyżeczka kurkumy
Jogurt z czosnkiem i szafranem:
- 225 g jogurtu greckiego
- 1 duży ząbek czosnku, starty na drobną pastę
- duża szczypta szafranu namoczona w 1 łyżce gorącego mleka lub wody
- 3 łyżki majonezu
- duża garść posiekanej świeżej kolendry plus łodygi
- 1 duży dojrzały pomidor, posiekany
- sok z cytryny, opcjonalnie
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zmiksuj składniki marynaty z 2 łyżeczkami soli i 2 łyżkami soku z cytryny na gładką pastę. Podziuraw kurczaki widelcem i oddziel skórę od piersi. Posmaruj kurczaki marynatą i włóż trochę pod skórę. Marynuj przez minimum 1 godzinę w lodówce.
Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
Połóż kurczaka na blasze. Piecz przez 40-45 minut, podlewając go w międzyczasie sokami. Aby sprawdzić, czy jest gotowy, wbij końcówkę noża między podudzie a udko i sprawdź, czy wypływają soki. Wyciągnij z piekarnika, podlej ponownie sokami z blachy i zostaw pod przykryciem 5 minut.
W tym czasie zmieszaj majonez, jogurt, czosnek, ½ łyżeczki soku z cytryny, kolendrę, większość pomidorów, mleko z szafranem, sól i pieprz.
Podawaj kurczaka w całości lub przepołowionego. Skrop go pozostałymi sokami z pieczenia i polej jogurtem z czosnkiem. Posyp resztą pomidorów.
Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
Połóż kurczaka na blasze. Piecz przez 40-45 minut, podlewając go w międzyczasie sokami. Aby sprawdzić, czy jest gotowy, wbij końcówkę noża między podudzie a udko i sprawdź, czy wypływają soki. Wyciągnij z piekarnika, podlej ponownie sokami z blachy i zostaw pod przykryciem 5 minut.
W tym czasie zmieszaj majonez, jogurt, czosnek, ½ łyżeczki soku z cytryny, kolendrę, większość pomidorów, mleko z szafranem, sól i pieprz.
Podawaj kurczaka w całości lub przepołowionego. Skrop go pozostałymi sokami z pieczenia i polej jogurtem z czosnkiem. Posyp resztą pomidorów.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kurczaka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W