Kuleczki drobiowe
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dobre dla dzieci, Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 600 g zmielonej piersi z kurczaka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki drobno startego żółtego sera
- sól
- pieprz
- olej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 jajko
- 3 kromki czerstwego pieczywa razowego
Do podania:
- wykałaczki
- mini mozzarelle
- kolorowe pomidorki koktajlowe
- zielona papryka
- listki bazylii
- ketchup
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zmieloną pierś z kurczaka przekładamy do miski i dodajemy koncentrat, sól, pieprz, jajo i starty ser. Zioła ucieramy w moździerzu i dosypujemy do mięsa. Całość wyrabiamy dłońmi, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Suche, czerstwe pieczywo ścieramy na tarce lub w malakserze. Rozgrzewamy oleju w rondelku, powinno być go dość sporo, żeby kuleczki swobodnie i równo się w nim smażyły.
Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne, nieduże kuleczki, każdą obtaczamy w zmielonym pieczywie i smażymy na złoto lecz niebyt długo, powinny być w środku dociągnięte, ale soczyste. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, wbijamy wykałaczki i dodajemy pomidorki, paprykę pokrojoną w dużą kostkę oraz mozzarellę. Możemy pomieszać dodatki i podać na przemian, tak żeby było kolorowo.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź