Fondue Donala

Fondue Donala
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Donal Skehan

Seria kulinarna:
Rodzinne Święta Donala (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 5 krążków miękkiego sera pleśniowego (lub resztki serów dowolnych gatunków z deski serów)
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • mały kieliszek białego wina
  • 2 łyżki kirschu lub calvadosu
  • 200 g relishu pomidorowego
  • duża bagietka, pokrojona
  • deska wędlin, do podania
  • korniszony, do podania
  • liście sałaty, do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 190° C (170° C przy włączonym termoobiegu). Sery umieść w płytkim naczyniu do zapiekania. Każdy krążek nakłuj ostrym nożem w kilku miejscach i w powstałe kieszonki włóż rozmaryn oraz czosnek. Polej winem i kirschem. Zakryj pokrywką lub folią aluminiową, wstaw do piekarnika na 10 minut. Jeśli ser nie stopił się całkowicie, zapiekaj przez kolejne kilka minut.

Relish pomidorowy możesz podać osobno lub nałożyć na fondue i zrobić „marmurek”.

Podawaj fondue z kawałkami bagietki do maczania, korniszonami, zestawem wędlin i liśćmi sałaty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA