Bułka z farszem na przekąskę
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 150 g rozpuszczonego masła
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 duże jajko (lub 2 małe)
- żółtko do posmarowania
- jasny sezam do posypania
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Farsz:
- 1 kulka mozzarelli
- ok. ¾ szklanki startego żółtego sera
- 8 białych, nieparzonych kiełbas
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy zaczyn. Drożdże rozcieramy z cukrem, aż będą płynne, dodajemy 2-3 łyżki mąki i ciepłego mleka. Ucieramy i odstawiamy na ok. 15-20 minut, aż podrosną.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól i tymianek. Dolewamy zaczyn, rozkłócone jaja i resztę mleka. Mieszamy hakiem i stopniowo dolewamy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto ok. 8 minut. Odstawiamy przykryte folią spożywczą na 1,5 h, aż podwoi objętość.
W tym czasie przygotowujemy składniki farszu. Wyciskamy kiełbaskę z flaka, mozzarellę rozdrabniamy w dłoniach i razem ze startym serem łączymy z mięsem z kiełbasy. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy kilka chwil, dzielimy na ok. 16 porcji, każdą rozwałkowujemy i na końcu jednego boku kładziemy część farszu. Zwijamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Piec nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki smarujemy rozkłóconym żółtkiem, posypujemy sezamem i lekko nacinamy. Pieczemy ok. 20-25 minut.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól i tymianek. Dolewamy zaczyn, rozkłócone jaja i resztę mleka. Mieszamy hakiem i stopniowo dolewamy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto ok. 8 minut. Odstawiamy przykryte folią spożywczą na 1,5 h, aż podwoi objętość.
W tym czasie przygotowujemy składniki farszu. Wyciskamy kiełbaskę z flaka, mozzarellę rozdrabniamy w dłoniach i razem ze startym serem łączymy z mięsem z kiełbasy. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy kilka chwil, dzielimy na ok. 16 porcji, każdą rozwałkowujemy i na końcu jednego boku kładziemy część farszu. Zwijamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Piec nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki smarujemy rozkłóconym żółtkiem, posypujemy sezamem i lekko nacinamy. Pieczemy ok. 20-25 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W