Samosy z ciecierzycą, fetą i szpinakiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 2 opakowania ciasta filo
- 250 g rozpuszczonego masła
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 ugotowane ziemniaki
- ½ opakowania sera feta
- 200 g odciśniętego, rozmrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 łyżki poszatkowanej mięty
- 1 tajska chili
- 1 łyżka soku z limonki
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Opcjonalnie:
- 3 łyżki mąki pszennej i 1-2 łyżki wody do sklejania pierożków
Do podania:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem, jeśli są zimne możemy lekko je zmiksować blenderem.
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i miksujemy blenderem.
Szpinak rozmrażamy, dokładnie odciskamy z wody i jeśli trzeba szatkujemy go.
Do ziemniaków dodajemy ciecierzycę, szpinak, rozkruszamy ser feta i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy kolendrą, kuminem, gałką muszkatołową i solą.
Miętę i chili szatkujemy drobno i razem z sokiem z limonki dodajemy do farszu. Wszystko dokładnie mieszamy na zwartą i jednolitą masę.
Ciasto filo rozkładamy na blacie, każdy z arkuszy smarujemy rozpuszczonym masłem i nakładamy na siebie. Ciasto które nie jest używane, należy bezwzględnie przykryć wilgotną ściereczką bo bardzo szybko schnie i się kruszy. Posmarowane masłem ciasto (powinniśmy zużyć ok. 6-7 arkuszy) tniemy na długie prostokąty o szerokości ok. 6 cm. Na wszelki wypadek przygotujmy sobie „klej” z maki i wody, dzięki temu samosy nie będą się rozwijać w trakcie pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Na dole każdego z pasków układamy czubatą łyżkę farszu i sklejamy w trójkąt, następnie poruszając się wzdłuż paska składamy kolejny i kolejny trójkąt, aż skończy nam się pasek. Przed ostatnim zwinięciem należy ciasto lekko posmarować wodą z mąką. Gotowe samosy również nakrywamy mokrą ściereczką.
Układamy pierożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut, aż się zezłocą. Podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej z zimnym dipem.
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i miksujemy blenderem.
Szpinak rozmrażamy, dokładnie odciskamy z wody i jeśli trzeba szatkujemy go.
Do ziemniaków dodajemy ciecierzycę, szpinak, rozkruszamy ser feta i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy kolendrą, kuminem, gałką muszkatołową i solą.
Miętę i chili szatkujemy drobno i razem z sokiem z limonki dodajemy do farszu. Wszystko dokładnie mieszamy na zwartą i jednolitą masę.
Ciasto filo rozkładamy na blacie, każdy z arkuszy smarujemy rozpuszczonym masłem i nakładamy na siebie. Ciasto które nie jest używane, należy bezwzględnie przykryć wilgotną ściereczką bo bardzo szybko schnie i się kruszy. Posmarowane masłem ciasto (powinniśmy zużyć ok. 6-7 arkuszy) tniemy na długie prostokąty o szerokości ok. 6 cm. Na wszelki wypadek przygotujmy sobie „klej” z maki i wody, dzięki temu samosy nie będą się rozwijać w trakcie pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Na dole każdego z pasków układamy czubatą łyżkę farszu i sklejamy w trójkąt, następnie poruszając się wzdłuż paska składamy kolejny i kolejny trójkąt, aż skończy nam się pasek. Przed ostatnim zwinięciem należy ciasto lekko posmarować wodą z mąką. Gotowe samosy również nakrywamy mokrą ściereczką.
Układamy pierożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut, aż się zezłocą. Podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej z zimnym dipem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W