Samosy z ciecierzycą, fetą i szpinakiem

Samosy z ciecierzycą, fetą i szpinakiem
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.40

Składniki:

Opcjonalnie:
  • 3 łyżki mąki pszennej i 1-2 łyżki wody do sklejania pierożków
Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem, jeśli są zimne możemy lekko je zmiksować blenderem.
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i miksujemy blenderem.
Szpinak rozmrażamy, dokładnie odciskamy z wody i jeśli trzeba szatkujemy go.
Do ziemniaków dodajemy ciecierzycę, szpinak, rozkruszamy ser feta i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy kolendrą, kuminem, gałką muszkatołową i solą.
Miętę i chili szatkujemy drobno i razem z sokiem z limonki dodajemy do farszu. Wszystko dokładnie mieszamy na zwartą i jednolitą masę.

Ciasto filo rozkładamy na blacie, każdy z arkuszy smarujemy rozpuszczonym masłem i nakładamy na siebie. Ciasto które nie jest używane, należy bezwzględnie przykryć wilgotną ściereczką bo bardzo szybko schnie i się kruszy. Posmarowane masłem ciasto (powinniśmy zużyć ok. 6-7 arkuszy) tniemy na długie prostokąty o szerokości ok. 6 cm. Na wszelki wypadek przygotujmy sobie „klej” z maki i wody, dzięki temu samosy nie będą się rozwijać w trakcie pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Na dole każdego z pasków układamy czubatą łyżkę farszu i sklejamy w trójkąt, następnie poruszając się wzdłuż paska składamy kolejny i kolejny trójkąt, aż skończy nam się pasek. Przed ostatnim zwinięciem należy ciasto lekko posmarować wodą z mąką. Gotowe samosy również nakrywamy mokrą ściereczką.

Układamy pierożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut, aż się zezłocą. Podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej z zimnym dipem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA