Wolno pieczona wołowina z warzywami i czerwonym winem podana z kiełkami smażonymi ze szpinakiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 3 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- 1 kg antrykotu wołowego
- 8 białych cebul najlepiej małych
- 2 marchewki
- 2 cienkie pory
- pół szklanki czerwonego wina typu Pinot Noir
- pół szklanki bulionu wołowego
- 4 ząbki czosnku nieobrane
- 3 łyżki masła
- sporo pieprzu w ziarnach
- 3 liście laurowe
- tymianek
Sałatka:
- garść kiełków słonecznika i fasoli mung
- 400 g mrożonego szpinaku w liściach – wcześniej rozmrozić
- 1 cebula posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka masła
- łyżeczka oleju rzepakowego
- łyżeczka sezamu
- łyżeczka miodu
- sok z połowy cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Antrykot obmyj, oczyść i osusz. Warzywa wraz z bulionem, winem i resztą składników pogotuj chwilę w rondlu, ostudź i zalej mięso. Zamarynowany antrykot odstaw na noc do lodówki. Gdy już dokładnie zmieni kolor od marynaty wstaw do piekarnika nagrzanego do 65 - 70 stopni i piecz około 12 - 14 h. Na maśle przesmaż cebulę z czosnkiem i dodaj szpinak oraz kiełki mung. Chwilę smaż, po czym dopraw sosem sojowym, sezamem, miodem i cytryną. Przed podaniem dodaj kiełki słonecznika.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W