Soczewica po parysku
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- 1 szklanka czarnej soczewicy
- sól
- 1 por, wraz z zielonymi liśćmi
- ½ cykorii
- olej
- spora szczypta soli
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczki soku z cytryny
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- sól i czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować wodę. Dodać czarną soczewicę i gotować przez 30-40 minut do momentu, aż będzie al dente. Wtedy dodać sól i gotować jeszcze chwilę.
W międzyczasie przygotować resztę. Pora oczyścić i posiekać, cykorię pokroić w cienkie paski. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać warzywa i dusić na minimalnym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodać sporą szczyptę soli i dusić kolejne 5 minut.
W szklance wymieszać wszystkie składniki sosu. Ugotowaną soczewicę odcedzić, dodać do miękkich warzyw i mieszając dusić kolejne 5 minut. Na sam koniec oblać sosem i podawać z bagietką oraz dobrą musztardą.
W międzyczasie przygotować resztę. Pora oczyścić i posiekać, cykorię pokroić w cienkie paski. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać warzywa i dusić na minimalnym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodać sporą szczyptę soli i dusić kolejne 5 minut.
W szklance wymieszać wszystkie składniki sosu. Ugotowaną soczewicę odcedzić, dodać do miękkich warzyw i mieszając dusić kolejne 5 minut. Na sam koniec oblać sosem i podawać z bagietką oraz dobrą musztardą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W