Polędwica w sosie kawowym

Polędwica w sosie kawowym
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Malka Kafka

Seria kulinarna:
Koszer macher (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia koszerna

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Polędwicę nakłuj, w nakłucia włóż parę ząbków czosnku pociętych w długie kawałki, obłóż grubo ziarnami kawy i włóż do lodówki na noc. Niecierpliwi mogą zrezygnować z tego etapu. Mięso oczyść z ziaren, zachowując je do dalszego etapu. Obsmaż na gorącym oleju, aby zamknąć włókna, następnie włóż do wylanej olejem brytfanki, obłóż piórkami cebuli i osyp ziarnami kawy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Podpiekaj do zrumienienia cały czas podlewając mieszanką rozpuszczonej w wodzie kawy, whisky i soli. Piecz przez ok. 30-40 minut. Umyte dokładnie, ziemniaki w skórce pokrój w ćwiartki wzdłuż dłuższej osi i obgotuj delikatnie w osolonej wodzie. Kiedy są zmiękczone, odcedź, wlej olej, dodaj posiekanych świeżych ziół i przypraw. Wymieszaj i wyłóż na blachę. Włóż do piekarnika na górną półkę i piecz do uzyskania pięknego złocistego koloru.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA