Polędwica w sosie kawowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Malka Kafka
- Seria kulinarna:
- Koszer macher (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koszerna
Składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej w kawałku
- ziarna kawy
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 150 ml whisky
- czosnek
- 2 cebule
- olej
- sól
- pieprz
- 1 kg ziemniaków z ładną skórką
- olej
- rozmaryn/ majeranek w doniczce
- pieprz kolorowy zmielony
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwicę nakłuj, w nakłucia włóż parę ząbków czosnku pociętych w długie kawałki, obłóż grubo ziarnami kawy i włóż do lodówki na noc. Niecierpliwi mogą zrezygnować z tego etapu. Mięso oczyść z ziaren, zachowując je do dalszego etapu. Obsmaż na gorącym oleju, aby zamknąć włókna, następnie włóż do wylanej olejem brytfanki, obłóż piórkami cebuli i osyp ziarnami kawy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Podpiekaj do zrumienienia cały czas podlewając mieszanką rozpuszczonej w wodzie kawy, whisky i soli. Piecz przez ok. 30-40 minut. Umyte dokładnie, ziemniaki w skórce pokrój w ćwiartki wzdłuż dłuższej osi i obgotuj delikatnie w osolonej wodzie. Kiedy są zmiękczone, odcedź, wlej olej, dodaj posiekanych świeżych ziół i przypraw. Wymieszaj i wyłóż na blachę. Włóż do piekarnika na górną półkę i piecz do uzyskania pięknego złocistego koloru.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W