Gofry belgijskie
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 2 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia belgijska
Składniki:
- 80 ml mleka
- 15 g drożdży
- 300 g mąki
- 3 jajka
- 180 g masła
- 150 g cukru perlistego
Sos karmelowy:
- 150 g cukru
- śmietanka
- łyżeczka soli
- 90 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania ciasta na gofry. Mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj pół łyżeczki cukru. Następnie dosyp odrobinę mąki (z 300 g mąki przewidzianej na całą recepturę) i ponownie wymieszaj.
Następnie wsyp pozostała mąkę. Nie mieszaj. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (około 20-25 minut).
Do wyrośniętego ciasta dodaj 3 jajka, 180 g masła oraz 150 g cukru perlistego i wszystko wymieszaj. Gotowe ciasto piecz w gofrownicy.
Idealnym dodatkiem do gofrów będzie sos karmelowy. Na patelni rozpuść cukier, z którego powstanie karmel. Dolewaj etapami gorącą śmietankę i mieszaj. Następnie dodaj pół łyżeczki soli i dołóż 90 g masła w kawałkach. Sos gotowy! Gofry podawaj z sosem karmelowym. Smacznego!
Następnie wsyp pozostała mąkę. Nie mieszaj. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (około 20-25 minut).
Do wyrośniętego ciasta dodaj 3 jajka, 180 g masła oraz 150 g cukru perlistego i wszystko wymieszaj. Gotowe ciasto piecz w gofrownicy.
Idealnym dodatkiem do gofrów będzie sos karmelowy. Na patelni rozpuść cukier, z którego powstanie karmel. Dolewaj etapami gorącą śmietankę i mieszaj. Następnie dodaj pół łyżeczki soli i dołóż 90 g masła w kawałkach. Sos gotowy! Gofry podawaj z sosem karmelowym. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia belgijska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W