Pieczone jabłka
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 3 twarde jabłka
- 1/4 szklanki białego winna pół słodkiego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/3 szklanki śmietany 36%
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 g niebieskiego sera
- pół szklanki śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wodę z cukrem gotuj, aż utworzy się gęsty syrop. Wino odparuj tak, by pozostała z niego połowa. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Piecz je na papierze lub foremce teflonowej w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, wewnętrzną stroną do dołu, aż będą całkowicie upieczone. Smaruj je obficie, co 10 minut, syropem wymieszanym z wygotowanym winem. Pozwól im dobrze ostygnąć.
Śmietanę podgrzej w rondelku. Dodaj do niej pokrojoną w kostkę czekoladę oraz pokruszony niebieski ser. Mieszaj, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Przygotuj bitą śmietanę i nałóż ją na upieczone jabłka. Śmietanę udekoruj przygotowanym sosem z czekolady i niebieskiego sera pleśniowego. Całość posyp odrobiną grubo zmielonego kolorowego pieprzu.
Śmietanę podgrzej w rondelku. Dodaj do niej pokrojoną w kostkę czekoladę oraz pokruszony niebieski ser. Mieszaj, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Przygotuj bitą śmietanę i nałóż ją na upieczone jabłka. Śmietanę udekoruj przygotowanym sosem z czekolady i niebieskiego sera pleśniowego. Całość posyp odrobiną grubo zmielonego kolorowego pieprzu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W