Mus czekoladowy z wiśniami

Mus czekoladowy z wiśniami
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy 3 (odc.1)
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 40 ml wiśniówki
  • 1,5 łyżki masła
  • 150 g wiśni bez pestek mrożonych
  • 50 g cukru brązowego
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondelku rozpuść ½ łyżki masła, dodaj brązowy cukier i cukier waniliowy. W tym uduś wiśnie tak, by cały sok odparował i na dnie rondla powstał gęsty syrop. Odstaw do ostygnięcia. Czekoladę pokrój na kawałki i rozpuść nad lustrem gorącej wody i dodaj połowę białego cukru. Odstaw by lekko przestygła i wkręć w to żółtka oraz wiśniówkę. W tym czasie ubij białka utrwalając je pozostałym białym cukrem. Wmieszaj w czekoladę najpierw 2/3 piany z białek, a gdy się połączy delikatnie wmieszaj resztę. Do pucharków nałóż warstwy musu i wiśni i odstaw do schłodzenia na ok 2 godziny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA