Bûche - rolada świąteczna
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
-
Ganasz na wodzie:
- 260 gr czekolady
- 330 ml wody
-
Biszkopt:
- 250 gr białek
- 210 gr cukru pudru
- 165 gr żółtek
- 120 gr mąki ryżowej
- 60 gr mączki ziemniaczanej,
- 30 gr naturalnego kakao
-
Do dekoracji:
- Kilka podłużnych kawałków czekolady
- Cukier puder
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Przygotować krem: Rozłupać czekoladę i rozpuścić ją w garnku z wodą. Gdy mieszanina jest błyszcząca i jednolita, wlać ją do syfonu. Pozostawić do ostudzenia i zamknąć syfon. Dobrze wymieszać, by gaz się równomiernie rozprzestrzenił.
2. Przygotować biszkopt. Ubić białka, dodawać stopniowo cukier puder. Dodać powoli żółtka, cały czas mieszając. Dodać mąkę ryżową, mączkę ziemniaczaną i kakao, aż do uzyskania jednolitej masy.
3. Wycisnąć masę na blachę pokrytą papierem do pieczenia używając rękawa cukierniczego, tak by powstały paseczki.
4. Upiec ciasto na parze przez 7 minut w piekarniku. Ostudzić.
5. Do ozdoby: obciąć brzegi po ok. 5 mm. Potem rozsmarować krem mniej więcej na 2/3 biszkoptu i zwinąć go. Obciąć nadmiar. Posypać cukrem pudrem. Ułożyć kawałki czekolady na wierzchu.
6. Odstawić do lodówki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź