Bûche - rolada świąteczna

Bûche - rolada świąteczna
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
Trudność:
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • Ganasz na wodzie:

  • 260 gr czekolady
  • 330 ml wody

  • Biszkopt:

  • 250 gr białek
  • 210 gr cukru pudru
  • 165 gr żółtek
  • 120 gr mąki ryżowej
  • 60 gr mączki ziemniaczanej,
  • 30 gr naturalnego kakao

  • Do dekoracji:

  • Kilka podłużnych kawałków czekolady
  • Cukier puder

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Przygotować krem: Rozłupać czekoladę i rozpuścić ją w garnku z wodą. Gdy mieszanina jest błyszcząca i jednolita, wlać ją do syfonu. Pozostawić do ostudzenia i zamknąć syfon. Dobrze wymieszać, by gaz się równomiernie rozprzestrzenił.
2. Przygotować biszkopt. Ubić białka, dodawać stopniowo cukier puder. Dodać powoli żółtka, cały czas mieszając. Dodać mąkę ryżową, mączkę ziemniaczaną i kakao, aż do uzyskania jednolitej masy.
3. Wycisnąć masę na blachę pokrytą papierem do pieczenia używając rękawa cukierniczego, tak by powstały paseczki.
4. Upiec ciasto na parze przez 7 minut w piekarniku. Ostudzić.
5. Do ozdoby: obciąć brzegi po ok. 5 mm. Potem rozsmarować krem mniej więcej na 2/3 biszkoptu i zwinąć go. Obciąć nadmiar. Posypać cukrem pudrem. Ułożyć kawałki czekolady na wierzchu.
6. Odstawić do lodówki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA