Paris-Brest
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 2 (odc. 8)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 95 g jajek
  • 125 g wody
  • 60 g masła
  • 70 g mąki pszennej 550
  • szczypta soli
  • 20 g płatków migdałowych
Krem:
  • 6 g żelatyny + 30 g wody
  • 200 g mleka
  • 300 g białej czekolady
  • 150 g pasty z orzechów laskowych
  • 350 g śmietanki 30%
Pralina:
  • 80 g orzechów laskowych
  • 80 g cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od ciasta. W garnku zagotuj wodę, masło i sól. Gdy zacznie się gotować, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Przełóż ciasto do misy miksera i poczekaj, aż się przestudzi.


Dolewaj jajka stopniowo, cały czas mieszając. Szprycuj okrąg o średnicy 20 cm na macie perforowanej. Posyp wierzch płatkami migdałowymi. Piecz w 180 stopniach C przez 40 minut. Przekrój na pół po przestudzeniu (najlepiej posłużyć się piłką do ciasta).


Zrób krem. Żelatynę namocz w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. W garnku podgrzej mleko i zalej gorącym czekoladę, pastę orzechową i żelatynę. Zblenduj. Gdy masa osiągnie temperaturę ok. 35 stopni C, dolej śmietankę i ponownie zblenduj. Przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki do krystalizacji na 12 h. Po schłodzeniu krem ubij.


Orzechy laskowe podpraż na patelni. Na drugiej patelni skarmelizuj cukier. Do karmelu wrzuć orzechy i wymieszaj. Całość wyłóż na matę silikonową. Poczekaj, aż się wystudzi i za pomocą malaksera zblenduj na gładką pastę.


Ciasto parzone przetnij na pół. Wypełnij spód praliną orzechową i wyszprycuj krem.


 


 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA