Paris-Brest
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 2 (odc. 8)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- Ciasto:
- 95 g jajek
- 125 g wody
- 60 g masła
- 70 g mąki pszennej 550
- szczypta soli
- 20 g płatków migdałowych
Krem:
- 6 g żelatyny + 30 g wody
- 200 g mleka
- 300 g białej czekolady
- 150 g pasty z orzechów laskowych
- 350 g śmietanki 30%
Pralina:
- 80 g orzechów laskowych
- 80 g cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od ciasta. W garnku zagotuj wodę, masło i sól. Gdy zacznie się gotować, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Przełóż ciasto do misy miksera i poczekaj, aż się przestudzi.
Dolewaj jajka stopniowo, cały czas mieszając. Szprycuj okrąg o średnicy 20 cm na macie perforowanej. Posyp wierzch płatkami migdałowymi. Piecz w 180 stopniach C przez 40 minut. Przekrój na pół po przestudzeniu (najlepiej posłużyć się piłką do ciasta).
Zrób krem. Żelatynę namocz w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. W garnku podgrzej mleko i zalej gorącym czekoladę, pastę orzechową i żelatynę. Zblenduj. Gdy masa osiągnie temperaturę ok. 35 stopni C, dolej śmietankę i ponownie zblenduj. Przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki do krystalizacji na 12 h. Po schłodzeniu krem ubij.
Orzechy laskowe podpraż na patelni. Na drugiej patelni skarmelizuj cukier. Do karmelu wrzuć orzechy i wymieszaj. Całość wyłóż na matę silikonową. Poczekaj, aż się wystudzi i za pomocą malaksera zblenduj na gładką pastę.
Ciasto parzone przetnij na pół. Wypełnij spód praliną orzechową i wyszprycuj krem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź