Fiński naleśnik
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Desery
Składniki:
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 4 duże jajka
- 600 ml mleka
- 25 g stopionego masła
Do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól do miski. Zrób dołek pośrodku i wbij do niego jajka.
Używając trzepaczki wymieszaj jaka z suchymi składnikami, a następnie wlej cienką strużką mleko, cały czas roztrzepując. Odstaw ciasto na co najmniej pół godziny – po tym czasie nieco zgęstnieje.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wysmaruj kwadratową foremkę lub brytfankę stopionym masłem i wlej ciasto. Piecz mniej więcej 30 min, aż ciasto urośnie i zacznie przybierać złotawą barwę z wierzchu, od spodu pozostając wilgotne. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, pokrój na 6 kawałków, na każdy nałóż owoce i łyżkę śmietany.
Używając trzepaczki wymieszaj jaka z suchymi składnikami, a następnie wlej cienką strużką mleko, cały czas roztrzepując. Odstaw ciasto na co najmniej pół godziny – po tym czasie nieco zgęstnieje.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wysmaruj kwadratową foremkę lub brytfankę stopionym masłem i wlej ciasto. Piecz mniej więcej 30 min, aż ciasto urośnie i zacznie przybierać złotawą barwę z wierzchu, od spodu pozostając wilgotne. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, pokrój na 6 kawałków, na każdy nałóż owoce i łyżkę śmietany.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W