Nietypowe tiramisu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Nadzienie kremowe
1 szklanka twarożku mascarpone (240 g)
1 szklanka kwaśnej śmietany (240 g)
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Syrop
1 szklanka zaparzonej mocnej kawy
2 łyżki ciemnego rumu
1 łyżka cukru
90 g biszkoptów (12 lub 24 sztuki zależnie od wielkości)
1 łyżeczka niesłodzonego kakao w proszku
Przygotowanie nadzienia
Ostrożnie wymieszać na gładką masę: twarożek mascarpone, kwaśną śmietaną, cukier i wanilię.
Przygotowanie syropu
W osobnej miseczce połączyć kawę, rum i cukier
Przygotowanie
Biszkopty ułożyć na dnie szklanego naczynia odpowiedniej wielkości, aby wszystkie się zmieściły w pojedynczej warstwie. Zalać syropem. Jedną czwartą nadzienia przełożyć do miski o pojemności 4 szklanek. Przykryć jedną trzecią biszkoptów i lekko przycisnąć do nadzienia. Przełożyć jedną czwartą nadzienia i przykryć kolejną porcją biszkoptów. Powtórzyć czynności. Przełożyć jedną czwartą kremu i pozostałymi biszkoptami. Wierzch posmarować resztą nadzienia. Wyrównać powierzchnię i posypać kakao w proszku. Przykryć i schłodzić przez co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem rozłożyć na cztery talerze dużą łyżką tak, aby powstały wielowarstwowe porcje.
© Jacques Pepin
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W