Krem z pora z winem i wędzonym łososiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 3 pory, biała i lekko zielona część
- 3 łyżki masła
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- gałka muszkatołowa
- ok. 150 ml białego, lekkiego wina
- sól, pieprz
- 750 ml lekkiego bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 czubate łyżki mascarpone
- szczypta cukru
- 2 gałązki rozmarynu
Do podania:
- ziarna sezamu czarnego do posypania
- 3 plastry wędzonego łososia
- szczypta słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pory dokładnie czyścimy, odcinamy mocno zielone części i kroimy w grubsze plastry.
Ziemniaki obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę.
W garnku rozgrzewamy masło i od razu wrzucamy na nie por, doprawiamy solą i szczyptą cukru i smażymy, aż por lekko zmięknie i zrobi się przezroczysty. Powinno to potrwać ok. 3-4 minut.
Dolewamy wino, zwiększamy gaz i odparowujemy część płynu. Następnie dodajemy ziemniaki, rozmaryn i zalewamy całość bulionem. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki się dogotują.
Wyławiamy gałązki rozmarynu, doprawiamy całość solą i pieprzem, dodajemy mascarpone i miksujemy blenderem. Łososia kroimy w paski i krótko podsmażamy go na oliwie ok. 2 minut. Nalewamy zupę do bulionówek, dekorujemy łososiem, mieloną papryką i sezamem.
Ziemniaki obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę.
W garnku rozgrzewamy masło i od razu wrzucamy na nie por, doprawiamy solą i szczyptą cukru i smażymy, aż por lekko zmięknie i zrobi się przezroczysty. Powinno to potrwać ok. 3-4 minut.
Dolewamy wino, zwiększamy gaz i odparowujemy część płynu. Następnie dodajemy ziemniaki, rozmaryn i zalewamy całość bulionem. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki się dogotują.
Wyławiamy gałązki rozmarynu, doprawiamy całość solą i pieprzem, dodajemy mascarpone i miksujemy blenderem. Łososia kroimy w paski i krótko podsmażamy go na oliwie ok. 2 minut. Nalewamy zupę do bulionówek, dekorujemy łososiem, mieloną papryką i sezamem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W