Krem z pora z winem i wędzonym łososiem

Krem z pora
Oceń przepis:
48 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
6

Składniki:

Do podania:
  • ziarna sezamu czarnego do posypania
  • 3 plastry wędzonego łososia
  • szczypta słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka oliwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pory dokładnie czyścimy, odcinamy mocno zielone części i kroimy w grubsze plastry.
Ziemniaki obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę.
W garnku rozgrzewamy masło i od razu wrzucamy na nie por, doprawiamy solą i szczyptą cukru i smażymy, aż por lekko zmięknie i zrobi się przezroczysty. Powinno to potrwać ok. 3-4 minut.
Dolewamy wino, zwiększamy gaz i odparowujemy część płynu. Następnie dodajemy ziemniaki, rozmaryn i zalewamy całość bulionem. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki się dogotują.
Wyławiamy gałązki rozmarynu, doprawiamy całość solą i pieprzem, dodajemy mascarpone i miksujemy blenderem. Łososia kroimy w paski i krótko podsmażamy go na oliwie ok. 2 minut. Nalewamy zupę do bulionówek, dekorujemy łososiem, mieloną papryką i sezamem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA