Rosół dworski z kapłona z domowym makaronem

Rosół dworski z kapłona z domowym makaronem
Oceń przepis:
51 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Makaron:
  • 0,5 kg mąki
  • 5 jajek zielononóżki
  • 2-3 łyżki drobno startego twardego sera
  • garść posiekanego lubczyku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kapłona zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny.
Następnie dodaj do wywaru pokrojoną włoszczyznę, suszone grzyby, pieprz w ziarnach i ziele angielskie.
Połówki cebuli opal nad ogniem i dodaj ją do wywaru. Rosół gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
Następnie dodaj do niego różyczki kalafiora i kawałek kapusty włoskiej i gotuj przez następne 2 godziny na małym ogniu.
Do rosołu przygotuj domowy makaron. Jajka podbij w misce. Dodaj mąkę, starty ser i lubczyk. Wyrób ciasto, aż będzie elastyczne.
Następnie jak najcieniej rozwałkuj je, cały czas podsypując mąką. Cieniutkie jak papier ciasto zwiń w rulon i jak najcieniej pokrój na kluseczki. Makaron gotuj w osolonej, wrzącej wodzie.
Rosół podawaj z domowym makaronem i świeżą natką pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA