Rosół dworski z kapłona z domowym makaronem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- kapłon
- włoszczyzna (pietruszka, seler, por, marchew, cebula)
- 3-4 suszone prawdziwki
- łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach
- 3-4 listki ziela angielskiego
- garść różyczek kalafiora
- kawałek kapusty włoskiej
Makaron:
- 0,5 kg mąki
- 5 jajek zielononóżki
- 2-3 łyżki drobno startego twardego sera
- garść posiekanego lubczyku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kapłona zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny.
Następnie dodaj do wywaru pokrojoną włoszczyznę, suszone grzyby, pieprz w ziarnach i ziele angielskie.
Połówki cebuli opal nad ogniem i dodaj ją do wywaru. Rosół gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
Następnie dodaj do niego różyczki kalafiora i kawałek kapusty włoskiej i gotuj przez następne 2 godziny na małym ogniu.
Do rosołu przygotuj domowy makaron. Jajka podbij w misce. Dodaj mąkę, starty ser i lubczyk. Wyrób ciasto, aż będzie elastyczne.
Następnie jak najcieniej rozwałkuj je, cały czas podsypując mąką. Cieniutkie jak papier ciasto zwiń w rulon i jak najcieniej pokrój na kluseczki. Makaron gotuj w osolonej, wrzącej wodzie.
Rosół podawaj z domowym makaronem i świeżą natką pietruszki.
Następnie dodaj do wywaru pokrojoną włoszczyznę, suszone grzyby, pieprz w ziarnach i ziele angielskie.
Połówki cebuli opal nad ogniem i dodaj ją do wywaru. Rosół gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
Następnie dodaj do niego różyczki kalafiora i kawałek kapusty włoskiej i gotuj przez następne 2 godziny na małym ogniu.
Do rosołu przygotuj domowy makaron. Jajka podbij w misce. Dodaj mąkę, starty ser i lubczyk. Wyrób ciasto, aż będzie elastyczne.
Następnie jak najcieniej rozwałkuj je, cały czas podsypując mąką. Cieniutkie jak papier ciasto zwiń w rulon i jak najcieniej pokrój na kluseczki. Makaron gotuj w osolonej, wrzącej wodzie.
Rosół podawaj z domowym makaronem i świeżą natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W