Zupa z topinamburu i grzybów shiitake
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię (odc. 7)
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 200 g topinamburu – bulwy obrać, pokroić na duże kawałki
- 200 g świeżych grzybów shiitake
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 drobno pokrojony ząbek czosnku
- listki z jednej gałązki tymianku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka tłoczonego na zimno oleju rzepakowego lub oliwy
- 1 l bulionu drobiowego
- 100 ml wytrawnego białego wina
Sałatka:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- ½ czerwonej cebuli – pokroić w cienkie półplasterki
- 100 g sałaty fryzowanej (endywii)
- 100 g solonej i wędzonej piersi pardwy górskiej, w cienkich plasterkach
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem podsmażyć na maśle lub oliwie topinambur, grzyby, cebulę i czosnek oraz tymianek. Wlać bulion oraz wino, gotować na średnim ogniu, aż topinambur i grzyby będą miękkie. Zmiksować na gładko.
W miseczce wymieszać miód z octem i olejem. W drugiej misce połączyć pozostałe składniki sałatki, polać dressingiem. Podawać zupę z sałatką z boku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W