Przegrzebki z trawą cytrynową, soczewicą i tofu
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Dania na walentynki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
Składniki:
- 6 przegrzebków
- 2 kawałki trawy cytrynowej
- 2 limonki
- oliwa z oliwek lub olej ryżowy
- czarna soczewica beluga
- liście kolendry
- tofu pokrojone w kostkę
- sos sojowy
- czerwona cebula pokrojona na mandolinie
- fistaszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę do przegrzebków - w głębokim talerzu wymieszaj oliwę z oliwek, sos
sojowy i sok z limonki. Dodaj przegrzebki i odstaw na 15 min.
Odsącz przegrzebki na papierowym ręczniku i ponakłuwaj je na łodyżki trawy cytrynowej.
Ugotuj soczewicę wg instrukcji podanej na opakowaniu, odsącz i odstaw.
Podpraż fistaszki, odstaw.
Podsmaż tofu, aż się ładnie zrumieni, wlej łyżkę sosu sojowego, wymieszaj i odstaw.
Na tej samej patelni podsmażaj przegrzebki ze wszystkich stron, przez kilkadziesiąt sekund.
Odstaw.
Na talerz układaj soczewicę, tofu, szaszłyki z przegrzebkami, dodaj krążki cebuli, fistaszki oraz listki kolendry. Polej całość oliwą z oliwek, sosem sojowym i sokiem z limonki.
sojowy i sok z limonki. Dodaj przegrzebki i odstaw na 15 min.
Odsącz przegrzebki na papierowym ręczniku i ponakłuwaj je na łodyżki trawy cytrynowej.
Ugotuj soczewicę wg instrukcji podanej na opakowaniu, odsącz i odstaw.
Podpraż fistaszki, odstaw.
Podsmaż tofu, aż się ładnie zrumieni, wlej łyżkę sosu sojowego, wymieszaj i odstaw.
Na tej samej patelni podsmażaj przegrzebki ze wszystkich stron, przez kilkadziesiąt sekund.
Odstaw.
Na talerz układaj soczewicę, tofu, szaszłyki z przegrzebkami, dodaj krążki cebuli, fistaszki oraz listki kolendry. Polej całość oliwą z oliwek, sosem sojowym i sokiem z limonki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na walentynki
Owoce morza
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W