Tortille z grillowanym antrykotem, warzywami i napojem ogórkowym
Składniki:
- 3-4 steki z antrykotu
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- olej
- sól, pieprz czarny
200 g boczku wędzonego surowego
- 350 g sera cheddar
- 350 g sera mimolette
- 5-6 tortilli pszennych
- 6 jajek
- 2-3 cebule czerwone
- szczypiorek
- koperek
- 4-5 ziemniaków średniej wielkości
- 5-6 pieczarek portobello
- 2 papryki ramiro
- estragon świeży
- sól, pieprz czarny
Napój ogórkowy:
- 1 l zsiadłego mleka
- 3 - 4 łyżki chrzanu
- 300 ml śmietany 18%
- 10 ogórków małosolnych
- koperek
- sól, pieprz czarny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Steki z antrykotu marynujemy w oleju, musztardzie, pieprzu i soli. Zamarynowane steki grillujemy z dwóch stron 3-4 minuty, w zależności od grubości mięsa i odstawiamy aby mięso ,,odpoczęło”. Gdy mięso odpocznie, kroimy je w cienkie paski.
Boczek wędzony kroimy na małe kawałki. Ziemniaki kroimy w cienkie zapałki, jak na frytki, pieczarki w plastry , cebulę czerwoną w mniejsze kawałki, paprykę ramiro w krążki. Na gładkiej, grillowej płycie przesmażamy na oleju boczek i ziemniaki, podrumieniamy, dodajemy pieczarki, cebulę i paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem, estragonem, koperkiem, szczypiorkiem i smażymy prawie do miękkości, obok wybijamy jajka, smażymy jak jajecznicę i wykładamy na warzywa.
Sery ścieramy na tarce, na drobnych oczkach. Podgrzane tortille posypujemy serem, układamy porcję mięsa i warzyw z jakiem smażonym. Zwijamy. Na płaskiej płycie grillowej wysypujemy ser, kładziemy zwiniętą tortillę, obok wysypujemy kolejną porcję sera, kiedy tylko tortilla na serze nam się przyrumieni, przekładamy ją na wysypany obok ser. Szpatułką tak przekręcamy tortillę na grillu, aby z każdej strony była otulona zapieczonym serem.
Ogórki małosolne ścieramy na tarce i łączymy z chrzanem, zsiadłym mlekiem i śmietaną. Dodajemy koper. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowe tortille podajemy z zimnym napojem z kwaśnego mleka i ogórków.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź