Raki i tosty z kurkami

Raki i tosty z kurkami
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 9)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 40 raków
  • 10 l wody
  • duży pęk koszyczków kopru
  • 400 ml piwa typu porter
  • 200 ml soli morskiej
  • 2 łyżki cukru
Tosty z kurkami

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotować wodę w dużym garnku, dodając koper, piwo, sól i cukier. Wkładać raki partiami po 10 sztuk, gotować przez 2-3 minuty. Odstawić wodę z gotowania do ostygnięcia, włożyć z powrotem ugotowane raki. Najlepiej przygotować raki co najmniej 12 godzin przed podaniem. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Boczek podsmażyć, dodać cebulę, zrumienić. Włożyć kurki, tymianek i natkę, smażyć na złoto. Wlać zredukowany bulion i kremówkę, poczekać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć chleb na maśle na złoto. Podawać kurki na gorąco na grzankach z gotowanymi rakami.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA