Raki i tosty z kurkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 9)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 40 raków
- 10 l wody
- duży pęk koszyczków kopru
- 400 ml piwa typu porter
- 200 ml soli morskiej
- 2 łyżki cukru
Tosty z kurkami
- 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 pokrojona w kosteczkę cebula
- 300 g kurek
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 100 ml zredukowanego bulionu wołowego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 4 kromki chleba na zakwasie
- 2 łyżki masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku, dodając koper, piwo, sól i cukier. Wkładać raki partiami po 10 sztuk, gotować przez 2-3 minuty. Odstawić wodę z gotowania do ostygnięcia, włożyć z powrotem ugotowane raki. Najlepiej przygotować raki co najmniej 12 godzin przed podaniem. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Boczek podsmażyć, dodać cebulę, zrumienić. Włożyć kurki, tymianek i natkę, smażyć na złoto. Wlać zredukowany bulion i kremówkę, poczekać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć chleb na maśle na złoto. Podawać kurki na gorąco na grzankach z gotowanymi rakami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W