Łosoś z rabarbarową salsą i ziemniakami w glazurze
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 1)
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 800 g filetów z łososia
- 1 łyżka masła
- sól
Salsa rabarbarowa:
- 200 g rabarbaru
- 2 dymki
- 1 łyżka tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
- 1 łyżka białego octu winnego
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Warzywa w glazurze:
- 600 g ziemniaków
- 400 g brukwi
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki i brukiew pokroić na spore kawałki, ugotować w lekko osolonej wodzie. W rondelku podgrzewać cukier z octem i masłem, aż glazura zgęstnieje. Włożyć kawałki ugotowanej brukwi, wymieszać, poruszając rondelkiem, by pokryła się glazurą. Ziemniaki utłuc.
Łodygi rabarbaru obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać pokrojoną dymkę. Wymieszać z olejem, octem, solą i cukrem.
Pokroić łososia na porcje. Smażyć na rozgrzanej suchej patelni (skórą do dołu) przez 2-3 minuty. Przewrócić, zmniejszyć ogień. Dołożyć masło. Smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony, polewając masłem. Posolić do smaku.
Łososia podawać z tłuczonymi ziemniakami, glazurowaną brukwią i salsą rabarbarową.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Kuchnia skandynawska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W