Łosoś z rabarbarową salsą i ziemniakami w glazurze

Łosoś z rabarbarową salsą i ziemniakami w glazurze
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 1)
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 800 g filetów z łososia
  • 1 łyżka masła
  • sól
Salsa rabarbarowa:
  • 200 g rabarbaru
  • 2 dymki
  • 1 łyżka tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
Warzywa w glazurze:
  • 600 g ziemniaków
  • 400 g brukwi
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki i brukiew pokroić na spore kawałki, ugotować w lekko osolonej wodzie. W rondelku podgrzewać cukier z octem i masłem, aż glazura zgęstnieje. Włożyć kawałki ugotowanej brukwi, wymieszać, poruszając rondelkiem, by pokryła się glazurą. Ziemniaki utłuc.

Łodygi rabarbaru obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać pokrojoną dymkę. Wymieszać z olejem, octem, solą i cukrem.

Pokroić łososia na porcje. Smażyć na rozgrzanej suchej patelni (skórą do dołu) przez 2-3 minuty. Przewrócić, zmniejszyć ogień. Dołożyć masło. Smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony, polewając masłem. Posolić do smaku.
Łososia podawać z tłuczonymi ziemniakami, glazurowaną brukwią i salsą rabarbarową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA