Łosoś w panierce z nori

Łosoś w panierce z nori
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4

Składniki:

Panierka z nori:

  • 2 plastry nori, podpieczone na grillu
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1, 5 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżka masła
  • 1 posiekana szalotka
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 posiekane chili
  • sól
Łosoś w panierce z nori:
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 4 filety z łososia, bez skóry (150 g)
  • panierka z nori
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Panierka nori:
W moździerzu pokruszyć tłuczkiem plastry nori. Dodać papryki, ziarna sezamu, ziarna czarnego pieprzu i soli, zemleć wszystko. Na małej patelni roztopić na średnim ogniu masło. Dodać posiekane szalotkę i czosnek. Smażyć przez minutę, aż szalotka i czosnek zmiękną i się lekko zrumienią. Dodać chili i pokruszoną mieszankę nori z przyprawami. Smażyć mieszając przez 1-2 minuty, zdjąć z ognia.

Łosoś w panierce z nori:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni C. Na patelni rozgrzać olej i masło. Filety z łososia posypać z każdej strony solą. Lekko podsmażyć filety, stroną ze skórą do góry. Odwrócić i podsmażać drugą stronę, ok. 2 min. Przełożyć filety do naczynia żaroodpornego, stroną ze skórą do dołu. Obłożyć od góry panierką z nori. Piec w piekarniku ok. 5-7 minut.

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA