Łosoś w panierce z nori
Oceń przepis:
Przygotował:
Roger Mooking
- Seria kulinarna:
- Nuta egzotyki na co dzień (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
Panierka z nori:
- 2 plastry nori, podpieczone na grillu
- 1 łyżeczka papryki
- 1, 5 łyżki ziaren sezamu
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżka masła
- 1 posiekana szalotka
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 posiekane chili
- sól
Łosoś w panierce z nori:
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 4 filety z łososia, bez skóry (150 g)
- panierka z nori
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Panierka nori:
W moździerzu pokruszyć tłuczkiem plastry nori. Dodać papryki, ziarna sezamu, ziarna czarnego pieprzu i soli, zemleć wszystko. Na małej patelni roztopić na średnim ogniu masło. Dodać posiekane szalotkę i czosnek. Smażyć przez minutę, aż szalotka i czosnek zmiękną i się lekko zrumienią. Dodać chili i pokruszoną mieszankę nori z przyprawami. Smażyć mieszając przez 1-2 minuty, zdjąć z ognia.
Łosoś w panierce z nori:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni C. Na patelni rozgrzać olej i masło. Filety z łososia posypać z każdej strony solą. Lekko podsmażyć filety, stroną ze skórą do góry. Odwrócić i podsmażać drugą stronę, ok. 2 min. Przełożyć filety do naczynia żaroodpornego, stroną ze skórą do dołu. Obłożyć od góry panierką z nori. Piec w piekarniku ok. 5-7 minut.
Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".
W moździerzu pokruszyć tłuczkiem plastry nori. Dodać papryki, ziarna sezamu, ziarna czarnego pieprzu i soli, zemleć wszystko. Na małej patelni roztopić na średnim ogniu masło. Dodać posiekane szalotkę i czosnek. Smażyć przez minutę, aż szalotka i czosnek zmiękną i się lekko zrumienią. Dodać chili i pokruszoną mieszankę nori z przyprawami. Smażyć mieszając przez 1-2 minuty, zdjąć z ognia.
Łosoś w panierce z nori:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni C. Na patelni rozgrzać olej i masło. Filety z łososia posypać z każdej strony solą. Lekko podsmażyć filety, stroną ze skórą do góry. Odwrócić i podsmażać drugą stronę, ok. 2 min. Przełożyć filety do naczynia żaroodpornego, stroną ze skórą do dołu. Obłożyć od góry panierką z nori. Piec w piekarniku ok. 5-7 minut.
Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W