Chłopska grochówka podana z puree ziemniaczanym z boczkiem

Chłopska grochówka
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Puree ziemniaczane z boczkiem:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania wywaru. Żeberka pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę, pora, selera i cebulę. Zalej wszystko bulionem warzywnym. Dodaj kilka listków laurowych. Zupę gotuj przez ok. 40 minut.
Po tym czasie dodaj ugotowany groch i kaszę pęczak. Zupę dopraw startym czosnkiem, majerankiem solą i pieprzem.

Idealnym dodatkiem będzie ziemniaczane puree.
Wędzony boczek pokrój w kostkę i przesmaż na suchej patelni. Dodaj do niego kilka ząbków czosnku i kawałki cebuli. Dolej oleju i wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj ugotowane wcześniej ziemniaki. Ugnieć je lekko widelcem, dopraw majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Smaż ziemniaki do momentu, aż się zrumienią.
Grochówkę podawaj z puree ziemniaczanym. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA