Knedle z mocną śliwką i słonym karmelem
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę (odc. 4)
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
- opakowanie mrożonych śliwek
- kilka gwiazdek anyżu
- ¼ szklanki śliwowicy
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu
- 10 łyżek śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelni o grubym dnie podgrzewaj powoli masło, następnie dodaj śliwki. Dodaj kilka gwiazdek anyżu. Kiedy śliwki zaczną puszczać sok, flambiruj je śliwowicą. Dodaj trochę miodu do smaku. Nie pozwól, by owoce się zupełnie rozpadły.
Ziemniaki ugotuj, przestudź, wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz jajkami. Z ciasta uformuj placuszek, w którego środek nakładaj aromatyczne śliwki i zwijaj knedelki. Powtarzaj tę czynność do wyczerpania ciasta. Gotuj knedle we wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.
Cukier wsyp do rondla o grubym dnie i podgrzewaj na średnim ogniu. Kiedy zacznie się rozpuszczać zamieszaj delikatnie dodaj masło i rozprowadź je równomiernie po patelni. Dodaj śmietankę i sól. Doprowadź do pożądanej konsystencji. Polej tym knedle.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź