Białe kluseczki śląskie z winno-śmietanowym sosem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- sól (ok. 1 płaskiej łyżeczki)
- mąka ziemniaczana
- woda do gotowania
Sos:
- 2 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- szynka polska długodojrzewająca
- 3 łyżki prażonego słonecznika
- 4 łyżki oliwy
- szklanka białego wina
- sól
- pieprz
- 150 g sera typu rokpol
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 gałązki świeżego majeranku
- świeże zioła i sałaty : odrobina rukoli, musztardowca, roszponki, kolendry, natki pietruszki
- cytryna
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę do miski.
Następnie dodaj jajko i wsyp trochę mąki ziemniaczanej (na początek ¼ szklanki). Zacznij wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, dosyp więcej mąki.
Z wyrobionego ciasta odrywaj niewielkie porcje i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj je na desce. Trzonkiem drewnianej łyżki lub palcem zrób pośrodku każdej kluski małe wgłębienia. Wrzucaj je do osolonego wrzątku i gotuj przez około 2-3 minuty, aż wypłyną.
Przygotuj sos. Na suchej patelni usmaż kawałki długodojrzewającej szynki. Na drugiej patelni upraż pestki słonecznika.
Następnie dodaj pokrojoną cebulę szalotkę, oliwę, wino, kawałki pleśniowego sera, świeży tymianek i śmietankę 30%. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Sos dopraw solą i pieprzem. Gdy wszystkie składniki się dokładnie połączą, a ser rozpuści, do sosu wrzuć ugotowane kluski.
Na końcu do sosu i kluseczek dodaj świeże zioła i sałaty. Całość skrop odrobiną soku z cytryny. Na wierzch ułóż chipsy z szynki długodojrzewającej. Smacznego!
Następnie dodaj jajko i wsyp trochę mąki ziemniaczanej (na początek ¼ szklanki). Zacznij wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, dosyp więcej mąki.
Z wyrobionego ciasta odrywaj niewielkie porcje i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj je na desce. Trzonkiem drewnianej łyżki lub palcem zrób pośrodku każdej kluski małe wgłębienia. Wrzucaj je do osolonego wrzątku i gotuj przez około 2-3 minuty, aż wypłyną.
Przygotuj sos. Na suchej patelni usmaż kawałki długodojrzewającej szynki. Na drugiej patelni upraż pestki słonecznika.
Następnie dodaj pokrojoną cebulę szalotkę, oliwę, wino, kawałki pleśniowego sera, świeży tymianek i śmietankę 30%. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Sos dopraw solą i pieprzem. Gdy wszystkie składniki się dokładnie połączą, a ser rozpuści, do sosu wrzuć ugotowane kluski.
Na końcu do sosu i kluseczek dodaj świeże zioła i sałaty. Całość skrop odrobiną soku z cytryny. Na wierzch ułóż chipsy z szynki długodojrzewającej. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W