Białe kluseczki śląskie z winno-śmietanowym sosem

Białe kluseczki śląskie z winno-śmietanowym sosem
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Sos:
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • szynka polska długodojrzewająca
  • 3 łyżki prażonego słonecznika
  • 4 łyżki oliwy
  • szklanka białego wina
  • sól
  • pieprz
  • 150 g sera typu rokpol
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 gałązki świeżego majeranku
  • świeże zioła i sałaty : odrobina rukoli, musztardowca, roszponki, kolendry, natki pietruszki
  • cytryna

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę do miski.
Następnie dodaj jajko i wsyp trochę mąki ziemniaczanej (na początek ¼ szklanki). Zacznij wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, dosyp więcej mąki.
Z wyrobionego ciasta odrywaj niewielkie porcje i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj je na desce. Trzonkiem drewnianej łyżki lub palcem zrób pośrodku każdej kluski małe wgłębienia. Wrzucaj je do osolonego wrzątku i gotuj przez około 2-3 minuty, aż wypłyną.

Przygotuj sos. Na suchej patelni usmaż kawałki długodojrzewającej szynki. Na drugiej patelni upraż pestki słonecznika.
Następnie dodaj pokrojoną cebulę szalotkę, oliwę, wino, kawałki pleśniowego sera, świeży tymianek i śmietankę 30%. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Sos dopraw solą i pieprzem. Gdy wszystkie składniki się dokładnie połączą, a ser rozpuści, do sosu wrzuć ugotowane kluski.
Na końcu do sosu i kluseczek dodaj świeże zioła i sałaty. Całość skrop odrobiną soku z cytryny. Na wierzch ułóż chipsy z szynki długodojrzewającej. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA