Wiejska teryna
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 2 łyżki masła
- drobno pokrojona niewielka cebula
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 60 ml koniaku
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 250 g mielonej karkówki cielęcej
- 250 g grubo skrojonej wątroby wieprzowej lub wołowej
- 80 g bułki tartej
- 2 łyżki posiekanych ziół (tymianek
- szczypior
- pietruszka itp.)
- łyżeczka quatre épices
- 3 jajka
- sól
- ziarna pieprzu
- 250 g boczku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°.
Rozpuścić 2 łyżki masła na patelni i lekko zeszklić w nim cebulę. Dodać czosnek na ostatnią minutę, wlać koniak, zdjąć z ognia i trochę ostudzić.
Wrzucić wieprzowinę, cielęcinę i wątrobę do dużej miski. Dodać bułkę tartą, zioła, quatre épices i jajka. Dobrze wymieszać. Posolić i popieprzyć. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić.
pokroić cienko boczek i wyłożyć nim terynę tak żeby paski zwisały z krawędzi. Nałożyć zmielone mięso do teryny i równo ubić. Założyć zwisające paski i w razie potrzeby dołożyć na wierzch kilka dodatkowych. Zakryć wierzch papierem, a całą terynę owinąć folią aluminiową.
Wstawić terynę do patelni i nalać wrzątku do połowy jej wysokości. Wstawić całość do piekarnika i piec przez 60 – 90 min. Wyjąć z kąpieli wodnej i ostudzić. Schłodzić przez noc w lodówce.
Rozpuścić 2 łyżki masła na patelni i lekko zeszklić w nim cebulę. Dodać czosnek na ostatnią minutę, wlać koniak, zdjąć z ognia i trochę ostudzić.
Wrzucić wieprzowinę, cielęcinę i wątrobę do dużej miski. Dodać bułkę tartą, zioła, quatre épices i jajka. Dobrze wymieszać. Posolić i popieprzyć. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić.
pokroić cienko boczek i wyłożyć nim terynę tak żeby paski zwisały z krawędzi. Nałożyć zmielone mięso do teryny i równo ubić. Założyć zwisające paski i w razie potrzeby dołożyć na wierzch kilka dodatkowych. Zakryć wierzch papierem, a całą terynę owinąć folią aluminiową.
Wstawić terynę do patelni i nalać wrzątku do połowy jej wysokości. Wstawić całość do piekarnika i piec przez 60 – 90 min. Wyjąć z kąpieli wodnej i ostudzić. Schłodzić przez noc w lodówce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W