Kluseczki marchewkowe z sosem kurkowym - Izabela Kulińska

Kluseczki marchewkowe z sosem kurkowym
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Sos:
  • ok. 1/2 kg kurek
  • 1 cebula
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku
  • 2 - 3 łyżeczki masła
Kluseczki:
Do smaku:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Sos
W rondelku rozgrzewam masło, podsmażam posiekaną drobno cebulę aż się zeszkli. Dorzucam grzyby - jeśli świeże to dokładnie oczyszczone i jeśli trzeba opłukane - jeśli mrożone to lekko odmrożone i osączone z nadmiaru wody - jeśli są duże to najpierw je kroję albo rwę palcami na nieco mniejsze kawałki, ale nie za drobno. Grzyby z cebulą podsmażam na silnym ogniu żeby odparować nadmiar wody - nie za długo bo grzyby nie lubią długiej obróbki więc kilka minut wystarczy. Wlewam śmietankę, a gdy się zagotuje i sos zacznie gęstnieć doprawiam do smaku solą, pieprzem, dosypuję też trochę koperku i odstawiam na czas robienia klusek.

Kluski
Marchewkę i czosnek obieram, marchew kroję na mniejsze kawałki. Wszystko umieszczam w garnku, zalewam niewielką ilością wody i gotuję do miękkości lekko słodząc. Miękkie odcedzam i miksuję na gładką masę. Do lekko przestudzonego puree z marchewki dodaję jajka i połowę mąki, dokładnie wyrabiam łyżką, dodając jeszcze tyle mąki, aby ciasto było gęste, ale dawało nabierać się łyżeczką (konsystencja ma być jak na zwykłe kluski kładzione). W garnku zagotowuję wodę, solę ją gdy zawrze, łyżeczką nabieram niewielkie porcje ciasta i wrzucam do wody, maczając każdorazowo łyżeczkę we wrzątku, aby ciasto nie przyklejało się do niej. Kluseczki gotuję tylko kilka chwil od wypłynięcia, odcedzam. Podaję polane sosem kurkowym i posypane koperkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA