Kluseczki marchewkowe z sosem kurkowym - Izabela Kulińska
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Sos:
- ok. 1/2 kg kurek
- 1 cebula
- 1/2 szkl. śmietany kremówki
- 2 czubate łyżki posiekanego koperku
- 2 - 3 łyżeczki masła
Kluseczki:
- 1 - 1,5 szkl. mąki pszennej luksusowej
- 2 jajka
- 3 - 5 ząbków czosnku
- 4 średniej wielkości marchewki
Do smaku:
- sól
- pieprz mielony czarny i ziołowy
- odrobina cukru
- gałązki świeżego koperku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sos
W rondelku rozgrzewam masło, podsmażam posiekaną drobno cebulę aż się zeszkli. Dorzucam grzyby - jeśli świeże to dokładnie oczyszczone i jeśli trzeba opłukane - jeśli mrożone to lekko odmrożone i osączone z nadmiaru wody - jeśli są duże to najpierw je kroję albo rwę palcami na nieco mniejsze kawałki, ale nie za drobno. Grzyby z cebulą podsmażam na silnym ogniu żeby odparować nadmiar wody - nie za długo bo grzyby nie lubią długiej obróbki więc kilka minut wystarczy. Wlewam śmietankę, a gdy się zagotuje i sos zacznie gęstnieć doprawiam do smaku solą, pieprzem, dosypuję też trochę koperku i odstawiam na czas robienia klusek.
Kluski
Marchewkę i czosnek obieram, marchew kroję na mniejsze kawałki. Wszystko umieszczam w garnku, zalewam niewielką ilością wody i gotuję do miękkości lekko słodząc. Miękkie odcedzam i miksuję na gładką masę. Do lekko przestudzonego puree z marchewki dodaję jajka i połowę mąki, dokładnie wyrabiam łyżką, dodając jeszcze tyle mąki, aby ciasto było gęste, ale dawało nabierać się łyżeczką (konsystencja ma być jak na zwykłe kluski kładzione). W garnku zagotowuję wodę, solę ją gdy zawrze, łyżeczką nabieram niewielkie porcje ciasta i wrzucam do wody, maczając każdorazowo łyżeczkę we wrzątku, aby ciasto nie przyklejało się do niej. Kluseczki gotuję tylko kilka chwil od wypłynięcia, odcedzam. Podaję polane sosem kurkowym i posypane koperkiem.
W rondelku rozgrzewam masło, podsmażam posiekaną drobno cebulę aż się zeszkli. Dorzucam grzyby - jeśli świeże to dokładnie oczyszczone i jeśli trzeba opłukane - jeśli mrożone to lekko odmrożone i osączone z nadmiaru wody - jeśli są duże to najpierw je kroję albo rwę palcami na nieco mniejsze kawałki, ale nie za drobno. Grzyby z cebulą podsmażam na silnym ogniu żeby odparować nadmiar wody - nie za długo bo grzyby nie lubią długiej obróbki więc kilka minut wystarczy. Wlewam śmietankę, a gdy się zagotuje i sos zacznie gęstnieć doprawiam do smaku solą, pieprzem, dosypuję też trochę koperku i odstawiam na czas robienia klusek.
Kluski
Marchewkę i czosnek obieram, marchew kroję na mniejsze kawałki. Wszystko umieszczam w garnku, zalewam niewielką ilością wody i gotuję do miękkości lekko słodząc. Miękkie odcedzam i miksuję na gładką masę. Do lekko przestudzonego puree z marchewki dodaję jajka i połowę mąki, dokładnie wyrabiam łyżką, dodając jeszcze tyle mąki, aby ciasto było gęste, ale dawało nabierać się łyżeczką (konsystencja ma być jak na zwykłe kluski kładzione). W garnku zagotowuję wodę, solę ją gdy zawrze, łyżeczką nabieram niewielkie porcje ciasta i wrzucam do wody, maczając każdorazowo łyżeczkę we wrzątku, aby ciasto nie przyklejało się do niej. Kluseczki gotuję tylko kilka chwil od wypłynięcia, odcedzam. Podaję polane sosem kurkowym i posypane koperkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W