Omlet z owczym serem, kanapka z długądojrzewającą szynką i serem Beaufort

Omlet z owczym serem, kanapka z długądojrzewającą szynką i serem Beaufort
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 mały okrągły świeży owczy ser (może być też kozi)
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki plus kilka liści do dekoracji
  • 1 bagietka na zakwasie
  • 50 g miękkiego masła
  • garść rukoli
  • 1 podłużna słodka zielona papryka pokrojona w cienkie paski
  • 6 plastrów szynki długodojrzewającej
  • 6 plasterków sera Beaufort (może być też Comte)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • masło do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kanapki – przekrój bagietkę wzdłuż, a następnie na pół. Wymieszaj miękkie masło z natką i posmaruj nim każdą ćwiartkę bagietki. Ułóż warstwowo szynkę i ser, dodaj paprykę i rukolę. Dopraw solą, polej odrobiną oliwy. Odstaw.
Omlet – ubij jajka w miseczce i dopraw solą. Na rozgrzanej patelni podsmażaj na maśle jajka przez 45 sekund, następnie dodaj kawałki sera owczego i za pomocą szpatułki zawiń delikatnie omlet na pół. Usmażony omlet wyłóż na talerz, posyp natką i serwuj z kanapką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA