Bliny gryczane z ikrą z dorsza lub tatarem śledziowym

Bliny gryczane z ikrą z dorsza lub tatarem śledziowym
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Placki i placuszki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Bliny:
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 21 g drożdży świeżych lub 7g suchych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka lub wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • beurre noisette do smażenia lub zwykłe masło
Tatar śledziowy:
  • 4 filety matiesa z oleju
  • 1 mała czerwona cebula
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • świeżo mielony pieprz
Dodatki:
  • kwaśna śmietana, a najlepiej creme fraiche
  • ikra dorsza (dostępna w puszkach) lub ikra innych ryb
  • koperek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę gryczaną i zrób w niej dołek. Do dołka pokrusz drożdże, posyp je cukrem i zalej mlekiem w temperaturze pokojowej. Odstaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Dodaj jajko do środka, a sól posyp dookoła. Wymieszaj wszystko razem i odstaw na godzinę (do dwóch) w ciepłe miejsce.

W tym czasie naszykuj beurre noisette. Kostkę masła wrzuć do rondla i uzbrój się w termometr szpilkowy. Doprowadź masło do 155 stopni C bez mieszania, pozwól się wytworzyć piance i skarmelizować, aż opadnie na dno. Przelej masło przez tetrę.

Naszykuj tatara ze śledzia. Filety śledziowe odsącz z oleju i pokrój w drobną kostkę. W taką samą kostkę pokrój cebulę i osól ją lekko. Posiekaj koperek i szczypior, dodaj do śledzia i cebuli. Dodaj musztardę i świeżo mielony pieprz.

Bliny usmaż na złoto na maśle, z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Ułóż na nich śmietanę lub creme fraiche. Na śmietanie ułóż ikrę lub tatara oraz gałązkę koperku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA