Bliny gryczane z ikrą z dorsza lub tatarem śledziowym
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Placki i placuszki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Bliny:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 21 g drożdży świeżych lub 7g suchych
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka lub wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- beurre noisette do smażenia lub zwykłe masło
Tatar śledziowy:
- 4 filety matiesa z oleju
- 1 mała czerwona cebula
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka koperku
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- świeżo mielony pieprz
Dodatki:
- kwaśna śmietana, a najlepiej creme fraiche
- ikra dorsza (dostępna w puszkach) lub ikra innych ryb
- koperek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę gryczaną i zrób w niej dołek. Do dołka pokrusz drożdże, posyp je cukrem i zalej mlekiem w temperaturze pokojowej. Odstaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Dodaj jajko do środka, a sól posyp dookoła. Wymieszaj wszystko razem i odstaw na godzinę (do dwóch) w ciepłe miejsce.
W tym czasie naszykuj beurre noisette. Kostkę masła wrzuć do rondla i uzbrój się w termometr szpilkowy. Doprowadź masło do 155 stopni C bez mieszania, pozwól się wytworzyć piance i skarmelizować, aż opadnie na dno. Przelej masło przez tetrę.
Naszykuj tatara ze śledzia. Filety śledziowe odsącz z oleju i pokrój w drobną kostkę. W taką samą kostkę pokrój cebulę i osól ją lekko. Posiekaj koperek i szczypior, dodaj do śledzia i cebuli. Dodaj musztardę i świeżo mielony pieprz.
Bliny usmaż na złoto na maśle, z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Ułóż na nich śmietanę lub creme fraiche. Na śmietanie ułóż ikrę lub tatara oraz gałązkę koperku.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź