Placki ziemniaczane z pastą z makreli

Placki ziemniaczane z pastą z makreli
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Pasta z makreli:
  • pół wędzonej makreli
  • 1 kiszony ogórek
  • pół cebuli
  • 100 g kremowego serka
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz
  • pęczek szczypiorku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki, umyj. Zetrzyj 2/3 z nich na tarce o drobnych oczkach. Na tej samej tarce zetrzyj cebulę.

Pozostałą część ziemniaków i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i całość umieść na 15 minut na sicie. Odciśnij i umieść w misce.

 

Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, płatki owsiane i jajko. Wymieszaj, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju, smaż placki, aż będą złocisto-brązowe.

 

Przygotuj pastę. Makrelę obierz z ości i skóry. Rozdrobnij na drobne kawałki. Dodaj pokrojone w kostkę ogórka i cebulę. Wymieszaj z serkiem, chrzanem, jogurtem i posiekanym szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem. Usmażone placki podawaj z pastą.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA