Mus czekoladowy
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 150 g mleka
  • 20 g cukru
  • 100 g mlecznej
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 g śmietanki 36%
  • owoce do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z cukrem. W garnku zagotuj mleko i gorącym zalej żółtka, cały czas mieszając. Z powrotem przelej masę do garnka i ciągle mieszając podgrzewaj, aż masa osiągnie temperaturę 82 stopni C lub wyraźnie zgęstnieje.


Zalej ciepłą masą połamaną na kostki czekoladę i dokładnie wymieszaj. Śmietankę ubij i dodaj w 3 partiach do czekoladowej masy, po każdej mieszając szpatułką. Przelej krem do ulubionych szklanek. Udekoruj owocami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA