Schab parzony z morelami i z ziemniakami po polsku
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 700 g schabu bez kości
- 150 g suszonych moreli
- 4 łyżki majeranku
- 1/2 szklanki musztardy gruboziarnistej
- 2 łyżki miodu
- 1 cebula pokrojonej w drobną kostkę
- ¼ szklanki białego wytrawnego wina
- 400 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 50 g boczku
- 200 g selera
- ½ szklanki majonezu
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W mięsie wyciąć otwór i rozszerzyć go z pomocą trzonka drewnianej łyżki. Nafaszerować mięso suszonymi morelami. Wierzch schabu natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Całość zawinąć w tetrę i związać boki „w cukierek”. Sznurkiem przywiązać schab do uszu garnka tak, by mięso zwisało nad powierzchnią wrzątku na dnie garnka. Przykryć szczelnie pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Ziemniaki pokroić na ½ cm plastry. Smażyć na maśle na jasnobrązowy kolor. Dodać pokrojony w kostkę boczek i kontynuować smażenie. Pod koniec dodać ½ pokrojonej cebuli. W oddzielnym rondelku zeszklić resztę cebuli, dodać miód i musztardę, chwilę poddusić i zalać wszystko białym winem. Zagotować i odstawić. Selera zetrzeć na mandolinie na cienką słomkę, skropić sokiem z cytryny, posolić i wymieszać z majonezem. Mięso kroić w plastry i układać na ziemniakach. Lekko polać sosem. Sałatkę podać w oddzielnych miseczkach.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W