Bułki poznańskie z przedziałkiem
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Podmłoda:
- 100g mąki pszennej typ 750
- 100 ml wody
- 1 g drożdży
Ciasto właściwe:
- 5 g drożdży
- 300 ml wody
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 10 g soli (1 łyżeczka)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dzień przed pieczeniem:
Wymieszać dokładnie w misce wszystkie składniki na podmłodę.
Odstawić w temperaturze pokojowej na 12–16 godz. do fermentacji.
W dniu pieczenia:
Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać mąkę oraz sól. Wymieszać. Dodać podmłodę, wymieszać.
Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5–7 min, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło.
Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godz. do pierwszego wyrastania.
Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na 9 równych bułek o wadze około 110 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze.
Z każdej porcji ciasta uformować okrągłą bułeczkę i odłożyć na 10 minut, aby ciasto się rozluźniło. Następnie na lekko obsypanym blacie delikatnie rozwałkować każdą bułkę, żeby nabrała podłużnego kształtu, i palcami nacisnąć na środek.
Ułożyć na obsypanej mąką blaszce do pieczenia trzy rzędy po trzy bułeczki i odstawić na około 30–40 min do garowania.
Na spód piekarnika wstawić dużą blachę i rozgrzać piekarnik do temperatury 220º C.
Bułki wstawić do piekarnika.
Na rozgrzaną blachę w piekarniku wylać kubek zimnej wody i szybko zamknąć drzwiczki piekarnika. Piec 12–15 min.
Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź