Bułki hamburgerowe

Bułki hamburgerowe
Oceń przepis:
269 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 10 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 480 g mąki pszennej typu 650
  • szczypta soli
  • ok. 100 g miękkiego masła
  • 1 białko
  • sezam
Dodatki:
  • usmażony kotlet
  • sałata
  • ketchup
  • majonez
  • krążki cebuli
  • sałata

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciasto na bułki przygotować w robocie. Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (jeśli jest za luźne, dodać mąki). Następnie wtłoczyć masło w ciasto, dodając po małej kostce.

Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Z ciasta uformować 10-12 płaskich bułek. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Rozgrzać piekarnik do 210 ºC. Piec ok. 10 - 12 min. Upieczone i przestudzone bułki przekroić na pół i uzupełnić dodatkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA