Bułki hamburgerowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 10 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 250 ml mleka
- 3 żółtka
- 480 g mąki pszennej typu 650
- szczypta soli
- ok. 100 g miękkiego masła
- 1 białko
- sezam
Dodatki:
- usmażony kotlet
- sałata
- ketchup
- majonez
- krążki cebuli
- sałata
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto na bułki przygotować w robocie. Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (jeśli jest za luźne, dodać mąki). Następnie wtłoczyć masło w ciasto, dodając po małej kostce.
Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Z ciasta uformować 10-12 płaskich bułek. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Rozgrzać piekarnik do 210 ºC. Piec ok. 10 - 12 min. Upieczone i przestudzone bułki przekroić na pół i uzupełnić dodatkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pieczywo
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W