Fasolka po bretońsku
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- ok. 400 g suchej fasoli Jaś drobniejszej (ew. 2 puszki fasoli w zalewie)
- 750 ml passaty pomidorowej
- 2 liście laurowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 kiełbasy, najlepiej różnego rodzaju
- 200 g wędzonego boczku
- 3 ziela angielskie
- 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- majeranek
- sól
- pieprz
- duża szczypta cukru
- oliwa
Opcjonalnie:
- 1 czubata łyżka domowego bulionu (pasty)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dzień wcześniej zalewamy fasolę zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień, odcedzamy fasolę, zalewamy świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do czasu, aż będzie jędrną i zmięknie, ale nie będzie się rozpadać. Powinno to potrwać ok. 70 minut.
W tym czasie boczek kroimy w paski, a kiełbasę w półplasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy boczek i kiełbasę oraz cebulę, przesmażamy do zrumienienia.
Dodajemy wędzoną i ostrą paprykę, krótko podsmażamy, dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy cukrem, majerankiem, zielem i liściem laurowym. Dodajemy czosnek, pastę bulionową (opcjonalnie) i jeśli całość jest zbyt gęsta, dolewamy trochę wody.
Przekładamy do sosu podgotowaną fasolkę i gotujemy całość, aż fasolka zmięknie, ale nie będzie się rozpadać, a sos nabierze aromatu przypraw.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź