Pieczona biała kiełbasa wieprzowa z nowalijkami w sosie chrzanowo – śmietanowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie: Wielkanoc (Wielkanoc)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Składniki:
- 1,5 kg białej surowej kiełbasy
- 5 szalotek
- 2 pory
- 3 małe marchewki
- 2 pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- skórka z 1 cytryny
- papryczka pepperoni średniej wielkości
- świeże zioła: majeranek, lubczyk
Chrzan:
- 1, 5 kg świeżego chrzanu
- 4 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- ocet winny biały (prawie cała szklanka - można zastąpić sokiem z cytryny)
Sos:
- 100 ml białego wina
- 600 ml śmietany 36%
- kilka łyżek chrzanu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W mikserze z ostrymi nożykami umieść korzenie chrzanu i zacznij miksować dodając powoli pozostałe składniki – ocet, aby chrzan nie ściemniał, wodę i dopraw cukrem. Gotowy chrzan odstaw do lodówki.
Szalotkę, pora, marchew, pietruszkę, papryczkę i czosnek posiekaj jak lubisz i przesmaż na maśle aż warzywa lekko się zrumienią. Dodaj świeży majeranek i lubczyk. W brytfance ułóż kiełbasę i warzywa. Przygotuj sos. Chrzan połącz ze śmietaną i białym winem. Kiełbasę, warzywa zalej sosem. Piecz około 15 - 20 min w 200 stopniach C.
Szalotkę, pora, marchew, pietruszkę, papryczkę i czosnek posiekaj jak lubisz i przesmaż na maśle aż warzywa lekko się zrumienią. Dodaj świeży majeranek i lubczyk. W brytfance ułóż kiełbasę i warzywa. Przygotuj sos. Chrzan połącz ze śmietaną i białym winem. Kiełbasę, warzywa zalej sosem. Piecz około 15 - 20 min w 200 stopniach C.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wielkanocne
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W