Pieczona biała kiełbasa wieprzowa z nowalijkami w sosie chrzanowo – śmietanowym

Pieczona biała kiełbasa z nowalijkami
Oceń przepis:
146 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie: Wielkanoc (Wielkanoc)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Składniki:

  • 1,5 kg białej surowej kiełbasy
  • 5 szalotek
  • 2 pory
  • 3 małe marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • skórka z 1 cytryny
  • papryczka pepperoni średniej wielkości
  • świeże zioła: majeranek, lubczyk

Chrzan:

Sos:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W mikserze z ostrymi nożykami umieść korzenie chrzanu i zacznij miksować dodając powoli pozostałe składniki – ocet, aby chrzan nie ściemniał, wodę i dopraw cukrem. Gotowy chrzan odstaw do lodówki.
Szalotkę, pora, marchew, pietruszkę, papryczkę i czosnek posiekaj jak lubisz i przesmaż na maśle aż warzywa lekko się zrumienią. Dodaj świeży majeranek i lubczyk. W brytfance ułóż kiełbasę i warzywa. Przygotuj sos. Chrzan połącz ze śmietaną i białym winem. Kiełbasę, warzywa zalej sosem. Piecz około 15 - 20 min w 200 stopniach C.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA