Sałatka z bobu, pomidorów i chorizo z dressingiem ziołowo-miodowym
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
Składniki:
-
400 g bobu
- 2 kolorowe pomidory
- 6 plastrów chorizo
- 4 łyżki miodu
- 100 g twardego twarogu
- skórka z połówki cytryny
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki mięty
- oliwa
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonym wrzątku aż będzie miękki, ale nadal jędrny. Studzimy i obieramy ze skórki. Pomidory kroimy w drobną kostkę, zioła szatkujemy. Do miseczki przekładamy miętę, koperek, ścieramy do nich skórkę z cytryny, dodajemy szczyptę soli, odrobinę pieprzu i 1 łyżkę miodu. Mieszamy i dolewamy oliwę. Do bobu dodajemy połowę dressingu i mieszamy. Chorizo kroimy w paski i prażymy na suchej patelni, jak się trochę podgrzeje i zacznie być chrupiąca polewamy ją miodem i co jakiś czas mieszając prażymy. Na talerzu układamy bób, pokrojone pomidorki, posypujemy kawałkami twarogu i krążkami cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy dressingiem. Na wierzch układamy paski chorizo. Podajemy z bagietką.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź