Orkiszowe świderki z szarpaną jagnięciną
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Dania z jagnięciny i baraniny
Składniki:
- 500 g ugotowanych orkiszowych świderków
- ok. 400 g udźca jagnięcego
- 2 słodkie cebule
- 4 ząbki czosnek
- miks przypraw po łyżeczce: papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, musztarda w proszku, kolendra, sól
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 2 liście laurowe
- woda
- owoc grantu
- ser owczy
Sałatka z pomidorów:
- 250 g pomidorów koktajlowych
- ząbek czosnku
- ½ łyżeczki suszonej papryki
- mała garść świeżej rukwi wodnej
- mała garść tajskiej bazylia
- oliwa
- sól
- sok z ½ cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jagnięcinę przełóż do miski. Przyprawy dokładnie wmasuj w mięso. Na koniec dodaj sos worcestershire. Tak przygotowane mięso przesmaż w garnku z każdej strony. Dodaj kawałki cebuli, czosnek oraz świeże liście laurowe. Całość podlej wodą i duś ok. godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Przygotuj sałatkę. W misce połącz kawałki pomidorów ze świeżymi ziołami. Sałatkę dopraw papryką, solą, oliwą i sokiem z cytryny.
Na patelni nałóż porcję ugotowanej jagnięciny z warzywami oraz ugotowany makaron.
Całość delikatnie pomieszaj i wyłóż na talerz. Gotowy makaron posyp granatem i podawaj z sałatką z pomidorów.
Przygotuj sałatkę. W misce połącz kawałki pomidorów ze świeżymi ziołami. Sałatkę dopraw papryką, solą, oliwą i sokiem z cytryny.
Na patelni nałóż porcję ugotowanej jagnięciny z warzywami oraz ugotowany makaron.
Całość delikatnie pomieszaj i wyłóż na talerz. Gotowy makaron posyp granatem i podawaj z sałatką z pomidorów.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z jagnięciny i baraniny
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W