Gotowany ryż jaśminowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Przygotowanie:
Ryż wsypać do garnka, wlać wodę i dokładnie opłukać. Wodę odlać na sitku i czynność powtórzyć dwa razy.
Następnie do opłukanego ryżu wlać wodę i postawić garnek na ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować na minimalnym ogniu przez 6 - 7 minut, następnie wyłączyć ogień. Zostawić garnek pod przykryciem na 15 minut, w tym czasie ryż wypije wodę i będzie gotowy.
Porady:
W trakcie gotowania ryżu nie wolno mieszać – wtedy zaczyna się sklejać i przywierać do dna.
W trakcie gotowania nie wolno podnosić pokrywki – wtedy woda odparowuje i ryż się przypala.
W kuchni tajskiej ryżu się nie soli, ale oczywiście można do niego dodać sól albo ulubione dodatki – na przykład kilka liści limonki, cynamon albo kardamon.
Następnie do opłukanego ryżu wlać wodę i postawić garnek na ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować na minimalnym ogniu przez 6 - 7 minut, następnie wyłączyć ogień. Zostawić garnek pod przykryciem na 15 minut, w tym czasie ryż wypije wodę i będzie gotowy.
Porady:
W trakcie gotowania ryżu nie wolno mieszać – wtedy zaczyna się sklejać i przywierać do dna.
W trakcie gotowania nie wolno podnosić pokrywki – wtedy woda odparowuje i ryż się przypala.
W kuchni tajskiej ryżu się nie soli, ale oczywiście można do niego dodać sól albo ulubione dodatki – na przykład kilka liści limonki, cynamon albo kardamon.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W