Nerkownik czyli sernik bez sera
Przygotował:
Iwona Zasuwa
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie, Dobre dla dzieci, Serniki, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Składniki:
- 1,5 szklanki fig suszonych
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- ½ szklanki prosa lub amarantusa ekspandowanego
- Masa sernikowa:
- 2 szklanki nerkowców
- 400 g kremu kokosowego
- 4 przejrzałe banany
- 3-4 pomarańcze ekologiczne ze skórką
- 2 małe cytryny ekologiczna ze skórką
- odrobina naturalnej wanilii
- szczypta kurkumy
- Krem czekoladowy:
- 200 g kremu kokosowego
- karob i kakao w dowolnych proporcjach, w sumie 2-3 łyżki
- ksylitol zmielony na puder do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj spód sernika. Zmiel figi ze słonecznikiem. Do powstałej masy dorzuć proso ekspandowane i porządnie wymieszaj. Włóż masę do standardowej formy do tortu. Wstaw w lodówki Przygotuj masę sernikową. Namoczone dzień wcześniej nerkowce odsącz z wody i zmiksuj na gładko. Połącz nerkowce z kremem kokosowym, dodaj po szczypcie wanilii i kurkumy oraz otartą skórkę z wszystkich cytrusów. Dołóż pokrojony miąższ z pomarańczy i cytryn oraz banany. Całość zmiksuj, wyłóż na schłodzony spód sernika i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Przygotuj krem czekoladowy. Krem kokosowy umieść w ciepłej kąpieli, doprowadź do płynnej postaci. Dodaj pozostałe składniki, wylej masę na schłodzony sernik. Dodaj dowolne owoce do ozdoby, np. pomarańcze i granaty.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź