Nerkownik czyli sernik bez sera

Nerkownik
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • 1,5 szklanki fig suszonych
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • ½ szklanki prosa lub amarantusa ekspandowanego
  • Masa sernikowa:
  • 2 szklanki nerkowców
  • 400 g kremu kokosowego
  • 4 przejrzałe banany
  • 3-4 pomarańcze ekologiczne ze skórką
  • 2 małe cytryny ekologiczna ze skórką
  • odrobina naturalnej wanilii
  • szczypta kurkumy
  • Krem czekoladowy:
  • 200 g kremu kokosowego
  • karob i kakao w dowolnych proporcjach, w sumie 2-3 łyżki
  • ksylitol zmielony na puder do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj spód sernika. Zmiel figi ze słonecznikiem. Do powstałej masy dorzuć proso ekspandowane i porządnie wymieszaj. Włóż masę do standardowej formy do tortu. Wstaw w lodówki Przygotuj masę sernikową. Namoczone dzień wcześniej nerkowce odsącz z wody i zmiksuj na gładko. Połącz nerkowce z kremem kokosowym, dodaj po szczypcie wanilii i kurkumy oraz otartą skórkę z wszystkich cytrusów. Dołóż pokrojony miąższ z pomarańczy i cytryn oraz banany. Całość zmiksuj, wyłóż na schłodzony spód sernika i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Przygotuj krem czekoladowy. Krem kokosowy umieść w ciepłej kąpieli, doprowadź do płynnej postaci. Dodaj pozostałe składniki, wylej masę na schłodzony sernik. Dodaj dowolne owoce do ozdoby, np. pomarańcze i granaty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA