Sernik limonkowo-ananasowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Serniki
Składniki:
- Spód:
- 160 g ciastek kokosowych
- 40 g wiórków kokosowych
- 60 g masła
Masa serowa:
- 250 g twarogu mielonego
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki kokosowej
- 90 g cukru
- 80 ml likieru kokosowego
- sok z 2 limonek i starta skórka z limonki
- 18 g żelatyny / 80 g wody
Galaretka ananasowa:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj spód. Zmieszaj wiórki kokosowe, skruszone ciastka kokosowe i masło. Następnie masę przełóż do tortownicy. Spód piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok. 10-12 minut.
Przygotuj masę serową. Śmietanę kokosową ubij z cukrem. Następnie dodaj mascarpone i twaróg. Wszystko razem delikatnie wymieszaj.
Do masy dodaj sok z limonek, likier kokosowy oraz skórkę z limonki.
Przygotuj żelatynę. Do małej miski z odrobiną przygotowanej masy serowej wlej żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Wymieszaj dokładnie i dodaj mieszankę do przygotowanej uprzednio masy serowej.
Tak przygotowaną masę serową wylej na upieczony i wystudzony spód i przełóż do lodówki do momentu, aż masa stężeje.
Przygotuj galaretkę. Obranego ananasa pokrój na małe kawałki. Zblanszuj je w syropie cukrowym przez ok 1-2 minuty. Zblanszowane kawałki ananasa odstaw do wystudzenia. Galaretkę ananasową zalej wrzącą wodą (ok. 300 ml) i dokładnie wymieszaj.
Na przygotowaną wcześniej masę ułóż kawałki ananasów i skórkę z limonkę. Przestudzoną galaretkę wylej na masę za pomocą łyżki.
Ciasto wstaw do lodówki na minimum godzinę. Smacznego!
Przygotuj masę serową. Śmietanę kokosową ubij z cukrem. Następnie dodaj mascarpone i twaróg. Wszystko razem delikatnie wymieszaj.
Do masy dodaj sok z limonek, likier kokosowy oraz skórkę z limonki.
Przygotuj żelatynę. Do małej miski z odrobiną przygotowanej masy serowej wlej żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Wymieszaj dokładnie i dodaj mieszankę do przygotowanej uprzednio masy serowej.
Tak przygotowaną masę serową wylej na upieczony i wystudzony spód i przełóż do lodówki do momentu, aż masa stężeje.
Przygotuj galaretkę. Obranego ananasa pokrój na małe kawałki. Zblanszuj je w syropie cukrowym przez ok 1-2 minuty. Zblanszowane kawałki ananasa odstaw do wystudzenia. Galaretkę ananasową zalej wrzącą wodą (ok. 300 ml) i dokładnie wymieszaj.
Na przygotowaną wcześniej masę ułóż kawałki ananasów i skórkę z limonkę. Przestudzoną galaretkę wylej na masę za pomocą łyżki.
Ciasto wstaw do lodówki na minimum godzinę. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Serniki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W