Sernik na białej czekoladzie z curdem marakujowym
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar (odc. 5)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Serniki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Spód:
- 180 g herbatników
- 70 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego w wiaderku
- 500 g mascarpone
- 300 g białej czekolady
- 200 g śmietanki 30%
- 4 jajka rozmiar M
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Curd:
- 150 g puree z marakui
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 60 g cukru
- 80 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Herbatniki zblenduj na piasek. Dodaj rozpuszczone masło. Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczkową masą wyłóż spód formy i zapiecz w piekarniku przez 5 minut w 200 stopniach C. Wystudź.
Wszystkie składniki na sernik muszą być w temp. pokojowej. Śmietankę podgrzej prawie do zagotowania. Zalej nią czekoladę, wymieszaj do powstania ganache. Jajka wybij do szklanki i rozbełtaj widelcem. Wszystkie składniki oprócz ganache umieść w misie miksera i dokładnie połącz.
Dolej ganache i wymieszaj. Dolej jajka i wymieszaj tylko do połączenia, delikatnie. Nie za długo, bo sernik wyrośnie. Na dole piekarnika umieść blaszkę i wypełnij ją gorącą wodą. Nad nią ustaw kartkę i na niej ustaw sernik. Piecz sernik w 130 stopniach C przez 60 minut. Schłodź sernik przez noc w lodówce.
Puree marakujowe połącz z żółtkami, jajkiem i cukrem. Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając do wyraźnego zgęstnienia. Wystudź przez 5-7 minut, dodaj masło i zblenduj. Wyłóż na schłodzony sernik i dowolnie udekoruj.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź