Sernik na białej czekoladzie z curdem marakujowym

Sernik na białej czekoladzie z curdem marakujowym
Oceń przepis:
277 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar (odc. 5)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Serniki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Spód:
  • 180 g herbatników
  • 70 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
  • 500 g twarogu sernikowego w wiaderku
  • 500 g mascarpone
  • 300 g białej czekolady
  • 200 g śmietanki 30%
  • 4 jajka rozmiar M
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Curd:
  • 150 g puree z marakui
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 60 g cukru
  • 80 g masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

 

Herbatniki zblenduj na piasek. Dodaj rozpuszczone masło. Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczkową masą wyłóż spód formy i zapiecz w piekarniku przez 5 minut w 200 stopniach C. Wystudź.

 Wszystkie składniki na sernik muszą być w temp. pokojowej. Śmietankę podgrzej prawie do zagotowania. Zalej nią czekoladę, wymieszaj do powstania ganache. Jajka wybij do szklanki i rozbełtaj widelcem. Wszystkie składniki oprócz ganache umieść w misie miksera i dokładnie połącz.

Dolej ganache i wymieszaj. Dolej jajka i wymieszaj tylko do połączenia, delikatnie. Nie za długo, bo sernik wyrośnie. Na dole piekarnika umieść blaszkę i wypełnij ją gorącą wodą. Nad nią ustaw kartkę i na niej ustaw sernik. Piecz sernik w 130 stopniach C przez 60 minut. Schłodź sernik przez noc w lodówce.

Puree marakujowe połącz z żółtkami, jajkiem i cukrem. Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając do wyraźnego zgęstnienia. Wystudź przez 5-7 minut, dodaj masło i zblenduj. Wyłóż na schłodzony sernik i dowolnie udekoruj.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA