Sernik nowojorski

Sernik nowojorski
Oceń przepis:
78 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - słodkości (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Serniki

Składniki:

  • 600 g tłustego, zmielonego twarogu
  • 3 jaja rozmiar M
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 g gęstego jogurtu
  • 150 g śmietany kremówki 36%
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii
  • 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
Spód do ciasta:
  • 180 g ulubionych ciastek (u nas owsiane)
  • 90 g roztopionego ciasta
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę na spodzie wykładamy papierem, a z zewnątrz okrywamy ściśle folią aluminiową, tak by nie dostała się do niej woda.

Ciastka kruszymy w malakserze, dodajemy roztopione, przestudzone masło i mieszamy. Następnie wysypujemy na dno tortownicy, wyrównujemy i dociskamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Ser przekładamy do dużej miski, dodajemy cukier i całość ucieramy rózgą, aż uzyskamy gładką masę. Następnie dodajemy 150 g śmietany kremówki i jogurt; znowu mieszamy rózgą. Dolewamy pozostałą podbitą śmietankę, mieszamy i wbijamy jaja. Ponownie mieszamy, aż masa będzie gładka i aksamitna.

Przesiewamy mąkę, dodajemy pastę z wanilii i sok z cytryny. Mieszamy rózgą, aż pozbędziemy się grudek mąki. Przelewamy na schłodzony spód, wyrównujemy wierzch lekko postukując formą o blat, by rozlać ciasto równo i pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstawiamy formę do większego naczynia, uzupełniamy je gorącą wodą, aż do połowy wysokości formy z ciastem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy dalej 70 minut. Po wyłączeniu pieca trzymamy sernik w ciepłym piekarniku przez kolejną godzinę. Następnie studzimy zupełnie i wstawiamy na noc do lodówki.

Porady Mariety:

  • Składniki podobnie jak wyżej, powinny mieć temperaturę pokojową.
  • I znów, pamiętamy o tym by zbytnio masy nie napowietrzać. Stąd mimo, iż dłużej to trwa warto masę zrobić ręcznie, tj. mieszać rózgą, na pewno wtłoczymy znacznie mniej powietrza do środka.
  • Ciastka z masłem można podpiec, ale nie jest to niezbędne, choć wpływa na chrupkość i smak spodu.
  • Wodę do spodniej formy/naczynia nalewamy dopiero jak tortownica z ciastem będzie na niej stała i jak całość będzie w piecu – tak jest łatwiej i bezpieczniej.
  • Sernik nowojorski jest sernikiem innym niż nasze tradycyjne, jest gładki, mokry, kremowy przypomina w konsystencji bardziej masło, niż wypieczony sernik wiedeński.
  • Bardzo ważne dla niego jest chłodzenie przez noc po upieczeniu. Bez tego zabiegu nie stężeje odpowiednio, będzie trudno go pokroić. I tak najlepiej robić to ciepłym nożem.
  • Klasycznie nie wymaga dodatków, ale aż kusi by podać go z ciepłym sosem malinowym, jeżynowym, truskawkowym, marakują, świeżymi owocami, sosem karmelowym lub czekoladowym.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA