Sernik sezamowy na kruchym spodzie
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Serniki
Składniki:
- 150 g herbatników
- 60 g orzechów włoskich lub laskowych
- 40 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
- 600 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 300 g serka mascarpone
- 200 g pasty sezamowej tahini
- 300 g drobnego cukru
- 3 jajka
- łyżka mąki pszennej
Polewa śmietanowa:
- 250 ml kwaśniej śmietany
- 50 g drobnego cukru
- łyżka ziarna sezamu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania spodu. Herbatniki, orzechy i masło zmiksuj w malakserze i przesyp je do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Najpierw obłóż ciastkami boki tortownicy, potem dno. Spód piecz w 180º C przez 10 minut.
Wszystkie składniki masy serowej zmiksuj na jednolitą masę. Następnie przełóż ją na podpieczony spód.
Sernik piecz w temperaturze 160º C przez koło godzinę.
Przygotuj polewę. W misce połącz dokładnie śmietanę z cukrem. Masę nałóż na upieczony sernik. Obsyp go ziarnami sezamu i wstaw ponownie do pieca na 3 minuty.
Wszystkie składniki masy serowej zmiksuj na jednolitą masę. Następnie przełóż ją na podpieczony spód.
Sernik piecz w temperaturze 160º C przez koło godzinę.
Przygotuj polewę. W misce połącz dokładnie śmietanę z cukrem. Masę nałóż na upieczony sernik. Obsyp go ziarnami sezamu i wstaw ponownie do pieca na 3 minuty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W