Sernik sezamowy na kruchym spodzie

Sernik sezamowy na kruchym spodzie
Oceń przepis:
184 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Serniki

Składniki:

  • 150 g herbatników
  • 60 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 40 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
  • 600 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 300 g serka mascarpone
  • 200 g pasty sezamowej tahini
  • 300 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • łyżka mąki pszennej
Polewa śmietanowa:
  • 250 ml kwaśniej śmietany
  • 50 g drobnego cukru
  • łyżka ziarna sezamu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania spodu. Herbatniki, orzechy i masło zmiksuj w malakserze i przesyp je do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Najpierw obłóż ciastkami boki tortownicy, potem dno. Spód piecz w 180º C przez 10 minut.
Wszystkie składniki masy serowej zmiksuj na jednolitą masę. Następnie przełóż ją na podpieczony spód.
Sernik piecz w temperaturze 160º C przez koło godzinę.
Przygotuj polewę. W misce połącz dokładnie śmietanę z cukrem. Masę nałóż na upieczony sernik. Obsyp go ziarnami sezamu i wstaw ponownie do pieca na 3 minuty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA