Piernik przekładany dżemem z polewą czekoladową
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 200 g płynnego miodu
- 125 g masła
- 3 jajka, białka i żółtka osobno
- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)
- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżki startej czekolady
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- Do przełożenia:
- 2 słoiki 300 g dżemu porzeczkowego
- 1 opakowanie galaretki agrestowej
- Polewa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 120 ml śmietanki 36%
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną i kakao przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnego, puszystego kremu. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodawać porcjami miód, ucierając dalej mikserem (masa może wyglądać na zwarzoną).
Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, na końcu śmietanę - wymieszać szpatułką.
Białka ubić na sztywno. Dodawać do masy piernikowej, w trzech turach, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Piec w temperaturze 165 stopni C przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
W tym czasie dżem przełożyć do rondelka i zagotować, do wrzącego dosypać galaretkę dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Śmietankę podgrzać do momentu, aż zacznie być bardzo gorąca, ale nie zagotuje się. Ściągnąć z gazu i dodać do niej połamaną czekoladę. Odstawić na 2 -3 minuty i rozmieszać całość, aż czekolada się rozpuści.
Piernik przekroić wzdłuż na 3 blaty, przełożyć tężejącym dżemem i wierzch oblać czekoladą. Zostawić do stężenia.
Mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną i kakao przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnego, puszystego kremu. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodawać porcjami miód, ucierając dalej mikserem (masa może wyglądać na zwarzoną).
Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, na końcu śmietanę - wymieszać szpatułką.
Białka ubić na sztywno. Dodawać do masy piernikowej, w trzech turach, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Piec w temperaturze 165 stopni C przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
W tym czasie dżem przełożyć do rondelka i zagotować, do wrzącego dosypać galaretkę dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Śmietankę podgrzać do momentu, aż zacznie być bardzo gorąca, ale nie zagotuje się. Ściągnąć z gazu i dodać do niej połamaną czekoladę. Odstawić na 2 -3 minuty i rozmieszać całość, aż czekolada się rozpuści.
Piernik przekroić wzdłuż na 3 blaty, przełożyć tężejącym dżemem i wierzch oblać czekoladą. Zostawić do stężenia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W