Keks blondie
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Ciasta wielkanocne
Składniki:
- 100 g białej czekolady
- 100 g karmelowej, białej czekolady
- ½ szklanki drobnego cukru trzcinowego
- 2 jaja
- 80 g masła
- ½ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki kukurydzianej
- sól
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki orzechów laskowych obranych
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- cukier puder do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło wkładamy do rondelka i rozpuszczamy, do gorącego dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę (100 g karmelowej i 50 g białej). Mieszamy, aż masa się połączy i czekolada całkowicie rozpuści.
Mąki, proszek i szczyptę soli wsypujemy do wysokiej miski. Dodajemy cukier i wlewamy rozkłócone jaja, wlewamy ciepłą masę czekoladową i krótko miksujemy, aż pozbędziemy się grudek mąki.
Dodajemy 50 g pokrojonej drobno czekolady i pokrojone drobno orzechy.
Mieszamy łopatką, wylewamy na małą blaszkę i wstawiamy do pieca na ok. 20-25 minut.
Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Podajemy obsypane cukrem pudrem.
Mąki, proszek i szczyptę soli wsypujemy do wysokiej miski. Dodajemy cukier i wlewamy rozkłócone jaja, wlewamy ciepłą masę czekoladową i krótko miksujemy, aż pozbędziemy się grudek mąki.
Dodajemy 50 g pokrojonej drobno czekolady i pokrojone drobno orzechy.
Mieszamy łopatką, wylewamy na małą blaszkę i wstawiamy do pieca na ok. 20-25 minut.
Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Podajemy obsypane cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta wielkanocne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W